Долар се опоравио док се чека пакет финансијске помоћи  

ЛОНДОН: Долар је данас ојачао, јер је апетит инвеститора за ризиком ишчилео у ишчекивању најновијих података о радним местима у САД а чекају и расплет у Вашингтону, где законодавци још увек не могу да се договоре о новом пакету финансијске помоћи.
dolari pixabay
Фото: pixabay.com

Апетит за ризиком на тржиштима валута је јуче ојачао након што су подаци америчког Инститита за управљање набавкама (ИСМ) показали да су нове наруџбине у индустрији услуга скочиле на рекордан ниво. Међутим, подаци су такође показали да је опало запошљавање, што наговештава колебљив опоравак тржишта рада.

Долар је током ноћи ослабио према корпи валута, при чему се доласки индекс спустио на двогодишњи минимум од 92,495 поена, а затим се данас преподне опоравио на 92,821 поен, извештава Ројтерс.

Евро је према долару достигао двогодишњи максимум од 1,1916 долара како се приближавало затварање азијског трговања, након чега се вратио натраг на ниво од 1,1859 долара.

Јединствена валута је јуче кренула узлазном путањом после објаве података о расту индекса менаџера набавке који указују на почетак економске експанзије у зони евра.

Инвеститори чекају расплет ситуације у вези са новим пакетом државних подстицаја у САД. За сада нема сигнала да су поделе између републиканаца и демократа о овом пакету вредном више билиона долара смањене.

Програм исплате накнада за незапосленост од 600 долара седмично десетинама милиона Американаца који су изгубили посао током пандемије истекао је прошлог петка.

Шведска и норвешка круна пале су данас у односу на долар, заокренувши ранији узлазни тренд, током којег је шведска круна на затварању азијског трговања забележила најјачи курс према долару од средине 2018.

Швајцарски франак ојачао је према евру и долару јер су тржишни актери постали опрезнији. Швајцарац се трговао на нивоу од 0,90805 за долар, близу свог највишег курса у последњих пет година.

Што се тиче валута тржишта у успону, турска лира се спустила на рекордно низак ниво према евру а према долару је пала за 2,7 процената.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести