Ђорђевић: Испоштовано све за раднике Фијата

КРАГУЈЕВАЦ: Више од 800 радника је у другом кругу напустило Фијат уз отпремнине, а предходно су 492 радника проглашена технолошким вишком и њима су отпремнине у износу од 790 евра по години стажа исплаћене још почетком јула, рекао је данас Танјугу председник Самосталног синдиката у Фијату Саша Ђорђевић.
fijat 500
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

"Они до краја ове недеље треба до добију решење о престанку радног односа и у групама долазе у фабрику по своју документацију. Након тога се пријављују на биро где ће такође имати новчану накнаду. Искрено се надам да ће се, уз помоћ државе као што смо већ разговарали, наћи могућност и решење да се што вечи број наших радника у што краћем временском року запосле у другим компанијама", казао је он.

"Све оно о чему смо разговарали у Председништву до сада је испоштовано, као што је динамика исплате отпремнина и решавање питања осетљивих група које остају у фабрици. Тако да се надам и очекујем да ће и запошљавање наших радника у другим фабрикама у Крагујевцу и околини бити што пре", рекао је Ђорђевић.

Он је истакао да су добили уверавања у Влади да има доста слободних радних места, а на радницима је да ли ће их прихватити или не.

"Око 500 радника је остало у Фијату и до сада су имали неке припремне радове у самој компанији. Од следеће недеље идемо на колективни годишњи одмор као што је то било и ранијих година. После одмора, почетком септембра, креће озбиљнија динамика радова, када ће се надам се у једном кратком временском периоду, видети први озбиљнији резултати припрема за нови електрични модел", истакао је председник Самосталног синдиката у Фијату.

Он је додао да их највероватније крајем јула очекује још један завршни састанак у Председништву Србије како би разговарали о свему што је договорено у претходном периоду.

"Колеге са којима смо разговарали задовољни су решењем проблема и договорима које смо постигли са државом. Они који су имали кредите успели су да реше тај проблем захваљујући отпремнини коју су добили, а имаће и на бироу новчану накнаду шест месеци или годину дана, у зависности од радног стажа. А најбитније је да имају могућност запошљавања овде у Србији, што смо такође договорили", навео је Ђорђевић.

"Ипак, ја као синдикални представник сматрам да смо могли и много раније са компанијом да направимо договор и да другачије преговарамо у старту, како би смо у овом тренутку имали, не 500 људи који остају у компанији, већ да тај број буде још већи", рекао је Ђорђевић.

Очекујуе да ће фабрика од септембра кренути са инсталирањем опреме и у наредним месецима једном узлазном путањом.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести