Ђорђевић: У иностранству квалитет живота није много бољи

БЕОГРАД:  Србија не може да заустави људе да оду, али ако већ одлуче, нека то раде легалним путем како би држава Србија могла да штити њихова права, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.
zoran djordjevic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Он је, гостујући на РТС-у, рекао да је Немачка обавештена да је Србија обуставила одлазак медицинских радника, а да ће наредник корак бити раскидање уговора.

"Ми не можемо да зауставимо миграције. Непримерено је да, када сви причамо о заустављању миграција, ми то на неки начин подстичемо. То би било контра ономе што радимо", рекао је Ђорђевић.Министар каже да има показатеља да се медицинари и грађевински радници враћају.Србија, како каже, напредује, и има план и циљ - просечну плату од 900 евра.

"Тамо плате нису доста веће, живот је много пута скупљи него у Србији, квалитет живота није много већи, све што зараде потроше на живот", каже министар, додајући да Србија има шта да понуди.

"Ми смо најлепша земља на свету, имамо друштвени живот који не постоји нигде, цена живота је нижа, квалитет живота расте из дана у дан, већ сада је на задовољавајућем нивоу", рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, Србија не може да заустави људе да оду, али постоје легални начини.

"Уколико се одлуче на то, ми њих не заустављамо, али би било добро да се пријаве како би држава могла да гарантује њихова права. Видели сте да смо на Малти реаговали као влада, поштујемо њихову одлуку да оду тамо, али тражимо од органа Малте да поштују њихова права", напомиње министар.

Ђорђевић је најавио трансформацију Националне службе за запошљавање с обзиром да сада немамо 26 одсто незапосленост као 2010, сада је 9,5 са тенеденцијом да буде мање,

"Радимо на реформи образовања. Важно је да они људи који дуго чекају имају шансу да се запосле, потребна нам је радна снага, то ћемо моћи да урадимо тако што ће новим начином рада НСЗ који ће ићи на терен и у складу са тим урадити акциони план и радити преквалификацију, а циљ је да 120.000 људи добије посао у 2020.", напомиње министар за рад.

Када је реч о раду недељом, Ђорђевић је рекао да је "у околностима кад се развијамо, глупо причати" о забрани рада недељом.

"Закон је јасан - радник има право на један слободан дан, неком је то недеља, неком среда. Важно је да добро зараде, да буду продуктивни", истиче Ђорђевић.

Говорећи о случајевима остављања беба, министар је рекао да ће у измени Закона о социјалној заштити бити предложено увођење тзв. топле собе, где је могуће да мајка која не може да се стара о детету остави дете, а да се притом не легитимише.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести