Ђорђевић: Велико интересовање за лиценцирање агенција

БЕОГРАД: Закон о агенцијском запошљавању ступа на снагу 1. марта, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже да је велико интересовање за лиценцирање агенција.
zoran djordjevic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

На конференцији за новинаре после седнице Социјално економског савета, Ђорђевић је рекао да све иде све иде својим током када је реч о том закону, али и навео да је почетак увек тежак.

Ми смо врло флексибилни и битно нам је да заживи тај закон и у том смислу радимо и пружамо већим капацитетом подршку свима онима који треба да крену да раде, рекао је министар.

Навео је да још нема никаквих проблема кад је реч о имплементацији закона за који каже да ће бити новина на тржишту.

Оно што је најбитније биће заштићена радничка права, с обзиром да су агенције радиле без икакве контроле, рекао је Ђорђевић одговарајући на питање новинара о новом закону и навео да ће за контролу у спровођењу тог прописа бити надлежан Инспекторат за рад.

Упитан за случај радника из Индије, ангажованих у Србији на изградњи пута, који нису добили плате месецима, Ђорђевић је рекао да им је држава исплатила зараде али да држава не може да реагује када они услове рада договарају са њиховим послодавцем.

Ђорђевић је рекао да је на седници СЕС дао позитивна мишљења за проширено дејство посебног колективног уговора за Комунална предузећа на територији Републике Србије, на Нацрт закона о зашити потрошача, као и на предлог о укидању одређених конвенција Међународне организације рада.

СЕС је, каже, разматрао и финансијски план за 2020. годину, и најавио да ће се размотрити могућност за повећање средстава ради унапређења рада тог тела.

Ђорђевић је истакао и да су, на основу извештаја о раду СЕС-а за 2019. годину, дате одређене препоруке које су усвојене и додао да је предложено да те препоруке буду размотрене и када је у питању закон о СЕС-у који је у изради.

Како је рекао министар, на седници се расправљало и о иницијативи за измену Закона о порезу на доходак грађана, предлогу о измени и допуни Правилника о остваривању права на повраћај ПДВ-а као и о информација о проблему који је настао приликом достављања пореза на имовину за 2019. и 2020. годину.

На следећој седници СЕС-а дискутоваће се о дискриминацији на тржишту рада, на основу материјала Повереника за заштиту равноправности који је достављен свим члановима СЕС-а, као и о положају синдиката.

Председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић је на конференцији за новинаре рекао је да ће теме деловања Уније послодаваца Србије у 2020. бити реформа образовног система и јавне управе, као и пореско оптерећење послодаваца.

Председник УГС "Независност" Зоран Стојиљковић је указао на, како каже, учестале појаве формирања синдиката од оних "невољника који треба да пређу из уговорног у стални радни однос" и навео да су се променили основи за дискриминацију у раду.

У досадашњим истраживањима дискриминације у раду имали сте нека класична обележја. Не до' вам Бог да сте жена, да сте Ром, да сте особа с инвалидитетом. То су били неки основи за дискриминацију, сада се појављује високо припадност синидикалним и политичким организацијама, каже Стојиљковић.

Како је рекао, висока је мера пријављених и евидентираних случајева дискриминације по основу "боје и дизајна синдикалне књижњице".

Потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије Душко Вуковић је рекао да "забрињава атак на права на синдикално организовање", да извршна власт преко својих механизама мора да обезбеди слободу синдикалног организовања и немешања у право радника да изаберу своје представнике и навео да је Драгана Божић из Руме због синдикално деловања добила отказ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести