ДРИ ревидирао 3.335 млрд динара, грешке утврдио код 523 млрд

БЕОГРАД: Државна ревизорска институција је прошле године ревидирала финансијске извештаје у укупној вредности од 3.335 милијарди динара, у шта спадају поред расхода и издатака, и актива односно вредност имовине јавних предузећа, а укупна вредност утврђених грешака је 523 милијарде, рекао је за Танјуг председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор Душко Пејовић.
d
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Ако је реч о ревизији финансијских извештаја говоримо о грешкама које смо утврдили, друга врста су неправилности где утврдимо да нешто није у складу са прописима, трећа је сврсхисходност где откривамо системске проблеме у друштву, што је врло важно, рекао је он.

Нагласио је да грешке указују на погрешна евидентирања, не одмах и на злоупотребу новца.

Ми све грешке саберемо, мада природа грешки није једнака. Сасвим је друго ако неки приходи или расходи нису никако евидентирани. Све је ушло у збир али није све исте тежине, све има своју различиту димензију, рекао је он.

Нагласио је да су сваки извештај појединачно објављен на интернет страници ДРИ где је конкретно наведено и шта је утврђено и у којем износу.

Како је нагласио у годишњем извештају о раду ДРИ који чека нови сазив скупштине оквирно је наведен укупни износ грешака.

ДРИ ових дана обележава и јубилеј, а рад је обновио 2009. године и од тада има законску обавезу да подноси прекршајне, кривичне и пријаве за привредне преступе.

Пејовић каже да је српска ДРИ једина у Европи од врховних ревизорских институција држава која такву обавезу.

Пријаве пишемо када у раду наиђемо на ситуацију где је одговорно лице учинило радњу за коју сматрамо да има основа за прекршајну или кривичну пријаву, каже он и додаје да се то чини у континуитету од 2009. године.

Од 2009. до сада ДРИ је поднела 2.365 прекршајних пријава, против 2.836 физичких и 271 правног лица.

Поднето је и 247 кривичних пријава, којима је обухваћено укупно 286 физичких и четири правна лица, док је било и 306 пријава привредног преступа за укупно 1137 физичких и 263 правна лица.

Пејовић каже да је ДРИ потпуно у току око даље судбине прекршајних пријава од којих је правноснажно пресуђено 1.284, у току је 387, првостепена пресуда је за 362 , обустављено 270 поступака, одбачено је 59 пријава, док је једна другостепена, а окончан је поступак за две.

Додаје да информације о статусу рада по кривичним пријавама ДРИ добија само на захтев, те да је по тренутним информацијама од 247 укупно поднетих, рад по 113 у току, док је одбачено 123.

Код пет је поступак обустављен, четири су правоснажно завршена а две су окончане.

По 306 поднетих пријава за привредне преступе, 251 поступак је у току, 41 је правоснажан, за по пет су поступци обустављени, односно одлучени првостепено, док је одбачених четири.

ДРИ има обавезу да о уоченом током ревизија у посебним случајевима обавести надлежне државне органе.

Информације пишемо надлежном тужилаштву и до сада их било 261 где смо дали детаљан опис утврђено. А упутили смо и 126 информација другим државним органима током досадашњег рада, рекао је он.

ДРИ баштини традицију дугу 178 година у надзору над трошењем јавних средстава у Србији.

Надзор је тада започела Главна контрола, а садашњи наследник ДРИ обележи је јуче свој дан.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести