Други регионални пословни форум у Новом Саду

Други регионални пословни форум, који организују Аутономна Покрајина Војводина и Скупштина европских регија (АЕР), у сарадњи с Привредном комором Војводине, Развојном агенцијом Војводине (РАВ), Новосадским сајмом и Европском мрежом предузетништва, свечано је отворен на Новосадском сајму.
з
Фото: vojvodina.gov.rs

Говорећи о значају Регионалног пословног форума, потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, који је и потпредседник Скупштине европских регија, изразио је уверење да ће овогодишњи Форум протећи веома успешно, а Републику Србију и АП Војводину представити на најбољи могући начин.

– То је јединствен догађај и јединствен концепт у Србији јер обезбеђујемо компанијама, не само из региона него са четири континента, да потпуно бесплатно, преко билатералних састанака, покушају да обезбеде посао за себе – рекао је потпредседник Зобеница.

Он се осврнуо и на успех прошлогодишњег Форума, када је склопљено седам уговора, на основу којих је 14 компанија обезбедило пословну сарадњу, и додао да је због тога АП Војводина одлучна у томе да и следеће године будеорганизатор и домаћин Регионалног пословног форума.

– Верујем да ће овогодишњи форум превазићи резултате прошлогодишњег, с обзиром на чињеницу да имамо трећину више пријављених компанија и заказаних билатералних састанака – истакао је Зобеница, који се захвалио свим партнерима на организацији Форума.

Члан Извршног одбора АЕР-а и жупан Вараждинске жупаније (Република Хрватске) Радомир Чачић нагласио је да АП Војводина, као једна од најактивнијих чланица АЕР-а, на најбољи начин реализује могућности које пружа чланство у тој организацији.

– АЕР је пре свега платформа за комуникацију, а организација овог форума је одличан пример како повезивање, прво институција а онда и привредних субјеката, може допринети заједничком привредном и економском развоју – рекао је Чачић.

Генерални директор Управе за храну и рибарство Републике Словеније Бојан Пахор указао је на одличне односе између Републике Словеније и Републике Србије, као и на успешну сарадњу с АП Војводином, пре свега у области пољопривреде.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је та институција, која ће и наредних дана бити домаћин учесницима Регионалног пословног форума, спремна да и даље буде партнер покрајинским институцијама у реализацији свих пројеката који промовишу привредне потенцијале и доприносе њеном развоју.

Током првог дана Регионалног пословног форума одржани су билатерални сусрети привредника из сектора пољопривреде и прехрамбене индустрије, металопрерађивачке индустрије, пратећих компонената у аутомобилској индустрији и информационих технологија.

Повезивање неопходно

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић истакао је да је тај скуп од великог значаја за регионална економска повезивања. Он је додао да је у региону повезивање тржишта неопходно, а да институције и њихови представници треба да уложе максимални напор да би створили најбоље услове за повољан економски амбијент.

– Данашњи форум је добро место и да се отворе одређена питања и да се дају одговори на та питања – истакао је Милићевић. – Једно од главних питања у разговору с домаћим и страним привредницима је како либерализовати услове пословања, како смањити претерано администрирање које спољнотрговинску размену чини неефикасном.  

Д. Вујошевић

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести