Дуг САД ће се вероватно дуплирати на 202% БДП-а 2051.

ВАШИНГТОН: Савезни дуг САД ће се готово удвостручити у односу на садашњи ниво и достићи ће 202 одсто бруто домаћег производа (БДП) 2051. године, услед растућих расхода за здрвство и трошкова сервисирања дуга, упозорила је у најновијој анализи Конгресна канцеларија за буџет (ЦБО).
sjedinjene americke drzave pixabay
Фото: pixabay.com

Ова независна државна агенција, предвиђа да ће амерички јавни дуг у овој години износити 102 процента БДП, а у историји САД-а је тај ниво премашен само два пута - 1945. и 1946. након наглог скока савезне потрошње као резултат Другог светског рата, пише Вол Стрит Журнал.

Прогноза ЦБО-а није узела у обзир федералну потрошњу од 1,9 билиона долара ове године, коју је предложио председник Џо Бајден за ублажавање негативних ефеката пандемије на предузећа и грађане због уведених мера затварања и губитка радних места, напомиње лист.

Према пројекцији Канцеларије за буџет, дуг ће 2031. године достићи 107 процената БДП-а, чиме ће премашити досадашњи историјски максимум.

„Дуг, исказан као проценат БДП-а, који је висок и наставља да расте подиже федералне и приватне трошкове задуживања, успорава раст економске производње и повећава плаћање камата у иностранству", констатује се у извештају.

Додаје се да би растући терет дуга могао да појача „ризик од фискалне кризе и раста инфлације, и поткопа поверење у амерички долар", што би учинило да прибављање средстава на међународним тржиштима за финансирање америчких јавних и приватних активности постане скупље..

ЦБО је подигао прогнозу раста америчке привреде на 1,8 посто годишње током следеће три деценије, јер очекује смањење утицаја пандемије на економију земље.

У претходној, септембарској анализи, ово независно тело је предвиђало годишњи раст САД-а од 1,6 процената у наредних 30 година, наводи WСЈ и напомиње да је од 1951. до 2020. привредна експанзија у просеку износила 3,1 посто годишње.

У извештају се даље прогнозира да ће се у наредних 10 година јавна потрошња знатно смањити, што ће спустити буџетски дефицит са садашњих 10,3 процента БДП-а на просечних 4,4 посто годишње до 2031.

Међутим, ЦБО очекује да ће после тога буџетски дефицит поново почети да бубри у наредне две деценије, и да ће се попети са 5,7 процената БДП-а 2031. године на 13,3 процента 2051.".

Чини се да је ризик од фискалне кризе у краткорочном периоди мали, упркос расту буџетског дефицита и дуга проистеком из пандемије, наводи ЦБО и закључује да ће „без обзира на то, знатно нарастање дуга током времена повећати ризик од фискалне кризе у годинама које су пред нама“.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести