Ђукић: Спровођење аранжмана ММФ-а има потенцијалне фискалне ризике, али...

БЕОГРАД: „Спровођење аранжмана Међународног монетарног фонда (ММФ) има потенцијалне фискалне ризике, што значи да може да повећа расходе буџета, али ипак постоји могућност побољшања сетова реформи које треба спровести”, изјавио је данас професор Београдске банкарске академије Малиша Ђукић.
mmf.jpg
Фото: Youtube Printscreen

Ђукић је за Танјуг рекао да сарадња с ММФ-ом има далеко шири значај, а тиче се инвестиционог рејтинга земље, односно конкурентности земље и начина како се посматра пословно окружење у Србији.

Он је истакао и да свако одлагање реформе значи одлагање инфлације или неког будућег побољшања, односно може да створи ново потенцијално задуживање.

"Ако погледамо кретање каматних стопа и еурибора, у последњих неколико дана имамо његов пад, што је првенствено последица процена банака на околности са којима се суочавају одређене банке на тржишту", рекао је Ђукић.

 ФЕД је успорио раст камата, што је у највећој мери узроковало проблеме који се тичу самих банака, а ако се посматра Европска централна банка, она је тренутно одустала од политике најављивања промене каматних стопа, што је најавила на последњем састанку, истакао је Ђукић

"Ако посматрамо Србију, код нас се ти ефекти преливају са одређеним закашњењем, а грађане обично занима докле ће ићи раст еурибора", навео је он и додао да је тренутно вредност еурибора достигла врхунац и да се могу очекивати само мање промене.

Када је реч о банкама, оценио је да тренутно стање није упоредиво и да је врло  мало вероватно да може створити услове избијање неке нове банкарске кризе, као што је била она из 2008 године.

„Оно што остаје проблем и што узрокује раст цена у Европи, како је додао, јесте повећана понуда новца, због санације свих проблема који су настали током пандемије корона вируса”.

„ Штампана је велика количина новца и уз то повећање понуде новца, што се види кроз финансијски извештаје европске централне банке, било је само питање времена када ће се то прелити на ценеö, додао је Ђукић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести