„ДУНАВСКИ БИЗНИС-ФОРУМ” Да Дунавом потече развој свих држава

НОВИ САД: „Дунавски бизнис-форум“ (ДБФ), осми по реду, ове године ће 3. и 4. октобра у Новом Саду окупити представнике из земаља потписница Дунавске стратегије, али и Азије, да би разменом искустава убрзали развој и побољшали живот у земљама Дунаског слива
„Dunavski biznis-forum“ (DBF), osmi po redu, održaće  se 3. i 4. oktobra u Novom Sadu, najavljno na pres konferneciji Foto: Pokrajinska vlada
Фото: „Дунавски бизнис-форум“ (ДБФ), осми по реду, одржаће се 3. и 4. октобра у Новом Саду, најављно на прес конфернецији Фото: Покрајинска влада

„Дунавски бизнис-форум“ (ДБФ), осми по реду, ове године ће 3. и 4. октобра у Новом Саду окупити представнике из земаља потписница Дунавске стратегије, али и Азије, да би разменом искустава убрзали развој и побољшали живот у земљама Дунаског слива, речено је на конференције за медије у Скупштини АП Војводине.

Том приликом, поптредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван ђоковић изразио је очекивање да ће на Форуму бити постигнут договор о даљој сарадњи и развоју држава дуж тока Дунава у свим сегментима друштва.

– Покрајинска влада није само домаћин већ и партнер том пројекту –нагласио је Ђоковић. – То је јавно-приватно партнерство и већ осми пут се одржава под окриљем Покрајинске владе и Покрајинске скупштине и у организацији „Медија инвента“.

Развој је битан и када причамо о прозводњи, стварању нових материјалних вредности, о сарадњи у региону, али, по мени, најбитније је стварање нових културних образаца у Дунавском сливу и сарадња у домену културе и свакодневног живота.

Само добар животни стандрад и уједначена култура у околини Дунава претпоставка су да ће и привреда и туризам и наука моћи да следе на прави начин оно што представља Дунавска стратегија. Како је истакао, говорници и учесници на ДБФ-у „битни су људи домаћег и међународног формата“, а разговораће се, између осталог, о гастрономији, туризму, дигитализацији, бизнису као претпоставци развоја. Ђоковић је додао и да је Србија има потенцијала, о чему сведочи и „нови елан у привреди и нови елан у култури“.

Председник Кластера регионалних развојних агенција ТЕРИС из Загреба и суорганизатора ДБФ-а Мартин Братанич рекао је да је „Дунавски бизнис-форум“ један од најзначајнијих догађаја у овом делу Европе јер се ради о умрежавању привреде, политике, науке, невладиних организација, развојних агенција и свих који се залажу за нешто добро у региону. 

– Сама Дунавска стратегија, која претходи и једна је од главних жила куцавица ових догађаја, јесте и узрок окупљања свих ових људи добре воље и позитивних искустава и подлога за даљи напредак – поручио је Братанич. – Једно од највећих признања за ДБФ је што долазе људи из АСЕАН-а, односно високи представници држава Југоисточне Азије, које траже у Европи своје позиције, не само у политици већ и у свим гранама које доприносе бољем животу. Сви добри кораци које смо до сада предузели учинили су да се и политичари интересују за овај догађај и мислим да ће то бити догађај свих догађаја у сфери бизнис-форума у овом делу Европе.   

С. Кр.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести