Е-порези не иду глатко па одложене и казне

НОВИ САД: Савесни порески обвезници који су хтели да обавезу плаћања пореза на додату вредност измире о року, 15, јануара, у томе углавном нису успели: портал е-порези готово да не функционише.
kompjuter mis
Фото: pixabay.com

С тим проблемом у рачуноводственим агенцијама се сусрећу сваког 15. у месецу. Међутим, овога пута ситуација је била посебно тешка. То су приметили и надлежни у Пореској управи Србије па су преко портала е-порези обавестили обвезнике да због кашњења неће бити кажњени, односно да неће сносити последице све док се поново не успостави редован режим рада.

Због тешкоћа на поменутом порталу службеници из рачуноводствених агенција су ових дана и буквално радили трећу смену. Прецизније, покушавали су да порез плате у ситне сате, када мало странка то ради. На ту идеју је дошло подоста њих, али ни ноћни рад није донео жељени резултат, односно уплату пореза.

О проблемима с којима се сусрећу председник војвођанског удружења рачуновођа УВРА Јован Беара каже:

Прекјуче и јуче систем је у тренуцима и радио, односно било је могуће платити порез, наводи он.

Надам се, додаје Беара, да ће у наредним данима то прорадити те да ћемо моћи да испунимо све обавезе за наше клијенте према Пореској управи.

Портал е-порези је веома добра идеја и добро је што је заживео, али би морао да има, да тако кажем, већу пропусну моћ, закључује наш саговорник.


Слично и у АПР-у

Ближи се рок за предају завршних рачуна, а у рачуноводственим агенцијама већ стрепе од тога. Како кажу у УВРА, прошле године када је почела предаја извештаја преко е-портала у Агенцији за привредне регистре сви су се обрадовали. Међутим, практично то је лане било немогућа мисија.

Сусретали су се с истим тешкоћама као и код порезника. Зато се у удружењима рачуновођа надају да ће то електронско уско грло у АПР-у бити отклоњено те да ће изештаји моћи да путују на праву електронску адресу без већих тешкоћа и кашњења.     


Ситуацију посебно компликује то што обвезнике који не успуне обавезу, односно не пријаве ПДВ, чекају казне. Проблем је у томе што портал често онима који испуњавају пријаву јавља да су начинили грешку. Чак и када успеју да предају пријаву упркос грешкама које нису направили,  обвезници који сами попуњавају пријаву или то чине службенци из агенција које су ангажовали, нису сигурни у то да су све добро урадили јер се опомена због „грешке” појављује стално. У Пореској управи Србије објашњавају да се код њих месечно преда око два милиона разних пријава па да није чудо што долази до таквих тешкоћа, те да ће бити боље када се све ухода.

У Удружењу рачуновођа Србије сматрају да би тај проблем требало решти и за убудуће. Они предлажу да се рок за предају пријава, уколико на поменутом сајту последња два дана пре предаје пријаве буде проблема, аутоматски продужи. Петиција која то предлаже већ је упућена Министарству финансија. У таквим случајевима Пореска управа требало би аутоматски да објави обавештење о томе на сајту и да неће бити санкција због кашњења и слања пријава.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести