Е-туриста: Угоститељи од 1. октобра морају да пријаве сваког госта

БЕОГРАД: Први пут од 1. октобра заживеће ценентрално - информациони систем "Е- туриста" преко којег ће бесплатно, електронским путем, сви који пружају услуге смештаја моћи да унесу захтев за категоризацију, речено је данас Танјугу у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.
hotel, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Преко новог система захтев за категоризацију ће моћи да се поднесе на републичком нивоу за хотеле, мотеле, туристичка насеља и марине, као и на локалном нивоу за собе, куће за одмор, апартмане, сеоско-туристичка домаћинства.

Сви угоститељи који пружају услуге издавања смештаја биће унети у базу података и захваљујући систему "Е - туриста" свако непријављивање туриста биће видљиво, рекла је Танјугу помоћница министра за туризам Рената Пинџо.

Каже да ће угоститељи преко "Е- туриста", у чију базу ће бити унети сви угоститељски објекти у Србији који пружају смештај, моћи да унесу податке о гостима који ће боравити у њиховим објектима.

То је начин на који се могу и пријавити и одјавити гости.

Циљ је био да преведемо што више пружаоца услуга смештаја који послују у Србији из сиве зоне у легалне токове, а да им обезбедимо како да послују на законом прописан начин, рекла је Пинџо.

Како објашњава, тим законом дефинисано је да свако издавање некретнине испод 30 дана јесте угоститељство, а и да су донете велике олакшице за порез на доходак, те тако за два дана издавања лежајева могу измирити обавезе за порез.

Овај систем је бесплатан и повезује угоститеље, јединицу локалне самоуправе, надлежно министарство, МУП, локалну пореску администрацију која ће бити извор званичне статистике у угоститељству, а повезана је с Републичким заводом за статистику, објаснила Пинџо.

Преко овог информационог система ћемо имати тачне податке колико је која локалана самоуправа имала туриста, као и посебно за сваки објекат.

Верујем да ће се угоститељи придржавати овог закона, сви угоститељи ће бити унети у базу података, а ако не буду издаваоци смештаја пријављивали туристе то ће бити видљиво, рекла је помоћник министра.

Први пут ће, истиче, бити обавезна евиденција свих објекта који по закону не морају да се категоришу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести