ЕБРД и ЕУ настављају да помажу приватни сектор у Србији

БЕОГРАД: Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) је лане за приватни сектор у Србији обезбедила више од 480 милиона евра, од чега је највећи део био намењен малим и средњим предузећима, изјавила је директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Харгитаи.
logo-EBRD
Фото: Dnevnik.rs

Оценила је да пример ужичке породичне фирме Бел-Пласт, која је од ЕБРД и ЕУ добила помоћ за побољшање енергетске ефикасности, показује како приступ добро структурираној финансијској и саветодавној подршци може да подстакне локалне фирме да улажу у јачање њихове конкурентности.

"Такве инвестиције се дугорочно исплате већом продајом, квалитетнијим производима и већим производним капацитетима", рекла је Харгитаи.

Шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабризи, истакао је да Европска унија српску економију подржава јачањем њеног приватног сектора и малих и средњих предузећа која су од суштинског значаја за њен економски раст.

Он је нагласио да ЕУ кроз различите механизме, нуди директну подршку за развој пословања и подржава пословне инкубаторе.

"Поред тога, промовишући сарадњу између науке и привреде подстиче компаније и научноистраживачке организације да стварају иновативне производе са комерцијалним потенцијалом ", навео је он.

Жужана Харгитаи је истакла да ЕБРД охрабрена успешним причама многих компанија којима је ова банка помогла путем програма кроз који је до сада пласирано 40 милиона евра, наставља да са ЕУ подржава домаће компаније у Србији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести