ЕБРД: Развојне банке подржале са 66 милијарди долара климатске програм

ЛОНДОН: Велике мултилатералне развојне банке (МДБ) повећале су прошле године финансирање програма за борбу против климатских промена на 66 милијарди долара са 61,6 милијарди долара у 2019, објављено је данас у Заједничком извештају о климатским финансијама МДБ за 2020. годину.
logo-EBRD
Фото: Dnevnik.rs

Од укупног износа, 58 процената или 38 милијарди долара, каналисано је ка економијама са ниским и средњим приходима, саопштила је данас Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), која координира податке мулиратералних развоjних банака за заједнички извештај.

Поред директног финансирања, МДБ су учетвовале и као суфинансијери климатских програма са износом од 85 милијарди долара, тако да су укупна средства пласирана преко ових банака у област климе износила лани више од 151 милијарди долара.

Мобилисана средства из приватних извора износила су 5,9 милијарди долара.

Убрзање транзиције ка ниско-угљеничним и климатски отпорним економијама путем финансирања климатских пројеката кључни је елемент у напорима МДБ-а да своје активности ускладе са циљевима Париског споразума из 2015, према којем глобално загревање треба да се задржи знатно испод два степена Целзијуса, односно да се ограничи на 1,5 степени Целзијуса, на путу климатски отпорног развоја света.

У протеклих шест година, МДБ су заједно определиле укупно 257 милијарди долара за финансирање климе, од чега је 186 милијарди усмерено ка економијама са ниским и средњим приходима.

Од прошлогодишњих 66 милијарди долара пласираних у климатске програме, 63 милијарде су потекле са властитих рачуна МДБ-а, а скоро три милијарде из спољних ресурса које су каналисиле и њима управљале те банке. Спољни извори обухватају Климатске инвестиционе фондове (ЦИФ), Зелени климатски фонд (ГЦФ), климатске фондове у оквиру Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ), мешовите механизме ЕУ и друге.

Извештај МДБ за 2020. годину, који координира ЕБРД, комбинује податке Афричке банке за развој (АфДБ), Азијске банке за развој (АДБ), Азијске банке за инфраструктурне инвестиције (АИИБ), Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), Европске инвестиционе банке (ЕИБ), Гупе Интер-америчке развојне банке (ИДБГ), Исламске банке за развој (ИсДБ) и Групе Светска банка (WBG).

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести