ЕБРД: За предузећа на Западном Балкану 70 милиона евра

БЕОГРАД: Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и ЕУ повећаће своју подршку малим и средњим предузећима (МСП) на западном Балкану пружањем додатног финансирања, након избијања пандемије корона вируса, саопштено је данас из ЕБРД.
logo-EBRD
Фото: Dnevnik.rs

ЕБРД ће обезбедити до 70 милиона евра нових кредитних линија за партнерске финансијске институције за кредитирање локалних предузећа у Србији, Албанији, Босни и Херцеговини, Косову, Црној Гори, Северној Македонији.

Европска унија ће у исто време обезбедити 15 милиона евра за идентификацију и верификовање најбоље расположиве опреме и технологије како би МСП повећале своју конкурентност и подржале прелазак на зелену економију.

Земље западног Балкана реаговале су на избијање пандемије корона вируса строгим мерама здравствене заштите које су имале озбиљан економски утицај.

Земље су такође под утицајем глобалне економске ситуације и смањене потражње за њиховим производима.

ЕБРД и ЕУ заједничким приступом подржавају мала и средња предузећа у њиховој амбицији да постану конкурентнија и пронађу иновативна решења за нове изазове, наводи се у саопштењу ЕБРД.

Ова средства ће обезбедити да витална предузећа и даље имају адекватан приступ финансијама, могу да испуњавају високе стандарде производа и да су у доброј позицији да искористе извозне могућности које им се нуде у региону и на европском тржишту.

„Веома смо посвећени пружању подршке предузећима у овим тешким временима“, каже Пијер Хајлброн, потпредседник ЕБРД за сектор политике и партнерства.

„Наши додатни фондови ће пружити подршку њиховом опоравку, расту и припреми за будућност. Овај ангажман такође сведочи о нашем јаком партнерству и сарадњи са Европском Унијом на западном Балкану", додао је Хајлборн.

Комесар Европске уније за проширење Оливер Верхеји рекао је а су мала и средња предузећа витална за економију yападног Балкана и посебно су погођена овом кризом.

‘‘Зато користимо нашу дугогодишњу сарадњу са ЕБРД у региону да повећавамо нашу подршку малим и средњим предузећима, не само да би предузећа опстала, већ и да би ојачали њихову отпорност и поставили основе за одрживи опоравак", рекао је Верхеји

ЕБРД је један од највећих институционалних инвеститора на западном Балкану.

До данас је уложила преко 13 милијарди евра у више од 700 пројеката, узимајући у обзир и кључна улагања у инфраструктуру, сегмент малих и средњих предузећа и зелену економију, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести