ЕК: Бруто домаћи производ ЕУ пашће за 1,0% ове године

БРИСЕЛ: Привреда Европске уније ће се ове године смањити вероватно за 1,0 процената услед пандемије коронавируса, показује документ Европске комисије, али званичници кажу да су интерне процене Комисије још песимистичније и да наговештавају рецесију од чак 2,5 одсто, извештава Ројтерс.
e
Фото: Pixabay.com

"Процењује се да ће криза Covid-19 имати врло велики штетан економски утицај на Европску унију и еврозону. Процењује се да ће директан утицај кроз све канале смањити раст реалног БДП у 2020. години за 2,5 процентних поена у односу на ситуацију када не би било пандемије", наводи се у документу Комисије.

"Имајући у виду да је било предвиђено да ће реални раст БДП-а у Европској унији износити 1,4 одсто у 2020. години, то значи да би он могао ове године да падне на незнатно изнад минус 1,0 посто, уз знатан али не али не и потпуни опоравак 2021. године", пише у прогнози.

Ројтерс наводи да су, међутим, европски званичници рекли да се у интерном документу Комисије економски утицај коронавируса процењује на минус 3,9 процентних поена а не на 2,5 процентних поена, што би рецесију учинило још дубљом.

Министри финансија ЕУ разговарају данас путем видеоконференције о новим начинима за превазилажење економске штете коју је нанела пандемија, како би осмислили велики пакет координисаним мера као одговор на здравствену кризу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести