Електричним аутомобилима субвенције, а оружју мањи намет

Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара, којим се од првог дана наредне године уводе субвенције за власнике хибридних и електричних возила.
elektricni automobil
Фото: pixabay.com

Наиме, они неће плаћати порез на употребу возила који се плаћа уз регистрацију. Повластица коју држава даје тим власницима да би се чувала животна средина, биће стална уз сваку регистрацију.

Тим изменама уводе се и субвенције, односно ослобађање од пореза на употребу пловила за које је надлежно Министарство унутрашњих послова. Такође, од пореза се ослобађају и власници више регистрованог оружја. Наиме, опорезивање порезом на регистровано оружје везује се за регистровање оружја. Регистровано оружје чији је нестанак пријављен надлежном органу и које је евидентирано као пасивизирано изузима се од опорезивања од дана пријаве нестанка закључно с даном који претходи дану враћања нађеног оружја власнику, да би се период за који се порез плаћа усагласио с периодом у којем обвезник поседује регистровано оружје.

Имајући у виду да се исправа за ношење оружја не издаје за конкретни комад оружја, већ конкретном лицу, при чему то лице може носити један комад оружја без могућности да, иако може да има више комада оружја, може да носи било које. Изменама и допунама порез на регистровано оружје се плаћа за један комад, а не за све које лице које има дозволу за ношење оружја има пријављено.

22,7 милиона динара ће субвенције коштати буџет

Држава је проценила да ће применом тих измена приход у буyет Србије бити мањи за око 22,7 милиона динара. Такође, процењује се да ће увођењем пореског ослобађања за возила чији је један од погона електрични – хибридна возила – приход у буyет бити око 14,5 милијарди динара мањи. Увођењем пореског ослобађања за пловила чији је обвезник МУП значиће око 170.000 динара мање прихода.

Прописивањем да се, у случају када је власнику више комада оружја издата исправа за ношење оружја, за један комад оружја плаћа порез у износу за ношење, а за остале комаде тог лица у износу за држање, по процени предлагача, остварују се позитивни ефекти у односу на стање безбедности у држави и, с друге стране, отклањају могући негативни ефекти у случају продаје или враћања регистрованог оружја због пореског оптерећења.


Бенефити од 50 до 2.000 евра

Од 1. јануара најмање бенифите ће имати власници хибридних и електричних возила до 1.600 кубика.

Они ће на годишњем нивоу износити до 50 евра, а за више од 2.000 кубика субвенције прогресивно расту и до 2.000 евра.


Измењени прописи позитивно ће утицати на власнике моторних возила чији је један од погона електрични, затим на обвезнике пореза на регистровано оружје за личну безбедност који поседује више комада оружја, као и на обвезнике пореза на регистровано оружје чији је нестанак пријављен надлежном органу.

Последњу реч о изменама даће посланици Скупштине Србије.

Када измене и допуне буду усвојене, значиће то да годишњи порез на регистровану аутоматску пушку износи 13.500 динара по комаду, за полуаутоматску пушку 5.430, на оружје за личну безбедност категорије Б за који је издата исправа за држање оружја 3.670, а за оружје за личну безбедност категорије Б за које је издата исправа за држање и ношење оружја она ће износити 18.280 динара по комаду. 

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести