ЕНЕРГЕТСКА ТРАНЗИЦИЈА НЕУСПЕШНА Директор Арамка: Врхунац потражње за НАФТОМ и ГАСОМ ни на видику

ХЈУСТОН: Глобална енегетска транзиција је неуспешна и креатори политике треба да напусте "фантазију" о постепеном укидању нафте и гаса, изјавио је данас извршни директор саудијске државне нафтне компаније Арамко Амин Насер на енергетској конференцији у тексашком граду Хјустону.
pixabay.com
Фото: pixabay.com

Он сматра да ће потражња за нафтом и гасом порасти и у наредним годинама упркос најавама Међународне агенције за енергију (ИЕА) да ће се потражња постепено смањивати, преноси Си-Ен-Би-Си.

Хитно је потребно ресетовање стратегије транзиције, а мој предлог је да напустимо фантазију о постепеном укидању нафте и гаса и уместо тога улажемо у њих на адекватан начин, одражавајући реалне претпоставке потражње, рекао је извршни директор Арамка и добио аплауз публике у Хјустону.

Свет је у последње две деценије уложио више од 9,5 билиона долара у алтернативне изворе енергије, али они нису успели да потисну нафту и гас, истиче Амин Насер.

Он је додао да мање од четири одсто светске енергије данас потиче од соларне енергије и енергије ветра, а укупан удео електричних возила је на глобалном нивоу мањи од три одсто.

Међународна агенција за енергију је прошле године прогнозирала да ће врхунац глобалне потражње за нафтом, гасом и угљем настати већ 2030. године, што је извршни директор Арамка одбацио као неосновану тврдњу.

Он сматра да врхунац потражње за поменутим енергентима уопште није на видику.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести