ЕПС и НИС међу најјачим компанијама у региону по приходима

ПОДГОРИЦА: Електропривреда Србије (ЕПС) и Нафтна индустрија Србије (НИС) су са оствареним годишњим приходима међу најбољим компанијама на територији бивше Југославије, показали су подаци које је обрадила регионална аналитичка кућа SeeNews, преноси портал Инвеститор.
eps/Elektroprivreda srbije
Фото: eps/Elektroprivreda srbije

ЕПС је на трећем месту са приходом од око три милијарде евра годишње, а на четвртом НИС са приходима око 2,1 милијарде евра, показују пословни подаци ових предузећа.

Са годишњим приходом од 3,6 милијарди евра, словеначки Петрол, који послује и у Црној Гори, највећа је компанија на територији бивше Југославије.

И друга највећа компанија по укупним пословним приходима на територији бивше Јгославије долази из нафтног сектора - хрватска група ИНА, која је прошле године остварила приход од скоро три милијарде евра.

SeeNews редовно објављује годишњи извештај ТОП 100 SЕЕ, у којем је рангирано 100 највећих компанија у региону Југоисточне Европе према укупним приходима.

У извештају су посебно представљене листе 10 највећих компанија у свакој од земаља бивше Југославије.

Најуспешније компаније у региону послују у областима трговине, производње струје и нафте, телекомуникација, те малопродајни ланци.

Највећа црногорска компанија, према овим подацима, јесте Електропривреда Црне Горе која са 337 милиона евра годишњих прихода ипак није успела да се равна са највећима у региону.

Од земаља региона, у БиХ је најуспешнија компанија за продају нафте и нафтних деривата Холдина, са око 672 милиона евра прихода, а у Северној Македонији Johnson Matthey DOOEL - део британске фирме, водећег светског произвођача катализатора за контролу емисија издувних гасова из возила, која годишње приходује око 1,9 милијарди евра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести