ЕПС Никезићу: Нећемо имати губитак од милијарду евра

БЕОГРАД: Електропривреда Србије је у одговору на критике које изнео Душан Никезић из Странке слободе и правде саопштила да ЕПС неће имати губитак од „милијарду евра" због увоза електричне енергије зими, како он тврди.
struja dalekovod
Фото: pixabay.com

Уместо што обмањује јавност, Душану Никезићу би боље било да срачуна колико су Србију коштале последње праве рестрикције у испоруци електричне енергије, које су нестручним вођењем ЕПС проузроковали његови партијски другови, наводи се у саопштењу ЕПС-а.

Како се додаје, ЕПС увек увози енергију у зимским месецима, исто као што готово увек има вишкове енергије које продаје у пролећним и понекад у летњим месецима, као и да су сезонски дебаланси једна од основних карактеристика нашег електроенергетског система.

ЕПС је енергију увозио зими и када су њиме управљали партијски другови Душана Никезића. Само што је тада, за разлику од садашње енергетске кризе, то рађено у регуларним условима на европском тржишту електричне енергије - по вишеструко нижим ценама, истиче се у саопштењу.

ЕПС наводи и да "Никезић и другови" ни то нису знали ваљано да ураде и да су грађани Србије у том периоду зими неретко упозоравани да смање потрошњу електричне енергије, да не би дошло до потпуног колапса система.

Подсећамо такође да је до рестрикција у испоруци електричне енергије у Србији последњи пут дошло у зиму 2012. године, опет када су ЕПС-ом управљали кадрови из странке Душана Никезића. Тада су целокупној привреди, школама и јавним институцијама укинуте испоруке електричне енергије у трајању од 17 дана. Трошак овог, правог енергетског колапса Србију је тада доиста коштао више од милијарду евра, поручено је из ЕПС-а.

Никезић, који је председник Ресорног одбора за привреду и финансије С СП изнео је јуче тврдњу да ништа у ЕПС-у није у редовном стању ако се увози 837 мегавата електричне енергије у тренутку када је потрошња 20 одсто мања од редовне, објављено је на сајту странке.

Он је навео да се сада производи 2.085 МW електричне енергије из термо капацитета, а да је јуче издвојено пет милиона евра за увоз струје, тврдећи и да ће ЕПС због нестручног управљања направити губитак од милијарду евра.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести