Михајловић: За стање у ЕПС-у одговоран руководећи тим

БЕОГРАД: Пробеми у ЕПС-у изазвани су годинама јавашлука и опуштености, изјавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и негирала да је одговорна за кашњење са екпслоатацијом за Поље Е у Колубари.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић

Мислим да је питање поља Е пример како се фунциносало и радило у ЕПС-у, за шта је апсолутно одговорно руководство ЕПС-а. Мој посао је да поогнем да ЕПС добије све дозволе, што смо радили месецима уназад, али мислим да због ситуације коју смо имали у ЕПС-у имали сте нападе на све стране, само да се не прича ко је суштински одговоран, изјавила је Михајловић за ТВ Прву.

Додала је да се не ради смо о генералном директору Милораду Грчићу, него о целој групи неодговорних људи која је лоше планирала, радила и водила Електропривреду Србије, рекавши да верује како ће то у наредном пероду да се промени.

Важно је да систем буде стабилан. Зато држава ради 24 часа дневно и помаже ЕПС-у да обезбеди лиценце, да се бави квалитетом угља, да се води рачуна о томе да ли га има, каквог је квалитета. То је све посао ЕПС-а, али пошто се десило шта се десило ми нећемо више дозволити тако да ствари функцинишу. Ту ствари морају да се мењају кадровски, организационо и технолошки, нагласила је Михајловић.

Рекла је да не зна да је Мирослав Томашевић кандидат за новог директора, али га познаје.

Он је сада стално са нама. Добар је инжењер, и ми заједнички сада покушаваамо да одржимо стабилност система и да решавамо проблеме где год их има. У ЕПС има јако много стручних људи. Исто као и тај господин Томашевић, они су негде били гурнуту са стране. Није цео ЕПС лош, проблем је у управљању таквим предузећем“, оценила је министрака енергетике.

Михајловић је додала да је Министарство привреде надлежно да предложи име новог директора ЕПС-а.

Мислим да је све јасно што се тиче Грчића. Морамо да поведемо посебну пажњу, јер су то предузећа која утичу на енергетску и националну безбедност. Говоримо о критичној инфраструктури вредној милијарде евра, навела је Михајловићева.

Она је рекла да Србија има довољно струје, јер су председник и влада радили даноноћно претходних година, па сада има новца да се делимично увози.


Пројекат "Јадар" заустављен, чекају се студије

Министарка рударства и енергетике изјавила је да је пројекат "Јадар" заустављен на захтев грађана, те је додала да су за овај пројекат кључне студије о процени утицаја на животну средину, саопштили су из министарства.

Она је поручила да не постоји никакав уговор између државе и компаније Рио Тинто.

Што се тиче Рио Тинта, нема никаквог уговорног односа, није потписан ниједан уговор између компаније и Владе или Министарства, без обзира на то што слушамо месецима неистине. Оно за шта се ја залажем је да добијемо студије о процени утицаја на животну средину да бисмо имали аргументовано шта је тачно, а шта није, рекла је.

Михајловићева је рекла да је законом из 2006. године дозвољено право на експлоатацију компанији која добије истражно право.

Такође, подсетила је да је Рио Тинто у Србији од 2004, када је постојао закон у којем је стајало да онај ко добије дозволу, може да истражује, али да без тендера не добија право на експлоатацију руде.

Закон је 2006. промењен и онда је дозвољено да онај ко добије истражна права и утврди да постоје резерве неке руде, аутоматски добије и право на експлоатацију, рекла је она.


Додала је да је новац који је потошен на увоз електричне енергије могао да уложен у неку хидроелектрану.

Михајловићева сматра да као ресорна министарка није одговорна за то што се догордило у ЕПС-у.

Апсолутно не, зато сто мислим да смо ми толико били лагани и обмањивани од априла месеца ове године, да је то за филм, рекла је Михајловићева.

Додала је да су сви чланови Радне групе из ЕПС-а тврдили да су спремни за зиму, да имају довољно угља на коповима, па и више него што им треба.

Онда вам дође председник, а главни директор ЕПС-а каже ''завршили смо ревитализацију, од овог тренутка више нема увоза струје''. Шта треба још да се провери, упитала је Михајловићева.

Навела је да проблем са неоткривеним лежиштима угља није од јуче, већ траје годинама и треба времена док се ствари не доведу у ред.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести