ЕУ би да УСБ-Ц буде универзални пуњач, Епл против тога

БРИСЕЛ: Европска унија планира да уведе универзални пуњач за мобилне телефоне и таблете, судећи према данас представљеном предлогу Европске комисије.
mobilni telefoni pixabay
Фото: pixabay.com

Према том предлогу, УСБ-Ц конектор постаће стандардизован пуњач за све паметне телефоне, таблете, камере, преносне звучнике и ручне конзоле за видео игре, а пуњачи ће се такође продавати одвојено од електронских уређаја, преноси агенција Ројтерс.

ЕУ на овоме ради већ дуже од десет година, а Европска комисија наглашава еколошке користи и 250 милиона евра годишње уштеде за кориснике.

Овај потез ће, како оцењује Ројтерс, вероватно више утицати на компанију "Епл" него на њене ривале.

Наиме, корисници "ајфона" и "андроида" дуго су се жалили на употребу различитих пуњача за своје телефоне. Први телефони се пуне помоћу лигхтнинг кабла, док се уређаји са оперативним системом "андроид" пуне помоћу УСБ-Ц конектора.

Комисија је, међутим, поручила да нема за циљ да наштети Еплу и да је овакву одлуку донела јер компаније нису успеле да се договоре о заједничком решењу упркос десетогишњим разговорима током којих је број пуњача за мобилне телефоне смањен на три са 30.

Епл је, међутим, одбио овај предлог Комисије.

"И даље смо забринути што строге регулативе које прописују само један тип конектора гуше иновације, уместо да их охрабрују, што ће заузврат наштетити потрошачима у Европи и широм света", наводи се у саопштењу те америчке компаније.

Предлогу је потребно "зелено светло" земаља ЕУ и законодаваца ЕУ, након чега ће компаније имати две године да прилагоде своје уређаје.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести