ЕУ обезбедила новац за 112 малих и микро предузећа

БЕОГРАД: ЕУ је обезбедила укупно 2.5 милиона евра бесовратних средсава за 112 микро и малих предузећа из југоисточне и југозападне Србије која ће између осталог отворити и 230 нових радних места.
eu
Фото: Tanjug / arhiva

Новац је намењен за набавку нове опреме, која ће предузећима омогућити да унапреде производњу и повећају број радних места, а све то уз подршку ЕУ, у оквиру ЕУ ПРО Другог јавног позива.

Приоритет је дат фирмама које запошљавају социјално угрожене групе, као и предузећима у руралним подручјима и добиће између 10.000 и 30.000 евра.

Брзорастућа и извозно оријентисана предузећа и предузетници могли су аплицирати и за 70.000 евра.

Предвиђено је било да апликант обезбеди учешће у инвестицији од минимално 20 одсто, односно 30 одсто ако аплицира за бесповратна средства већа од 30.000 евра.

Микро и мала предузећа у Србији чине 99 одсто свих регистрованих пословних објеката и запошљавају две трећине свих радника, а чак 60 одсто националног БДП-а потиче од те врсте предузећа, подсећају из ЕУ инфо центра.

ЕУ на тај начин новцем помаже Србији да оствари циљеве повећање конкурентности српских предузећа, развијање нових производа, отварање нових радних места, као и оснивање нових предузећа и унапређење постојећих.

Програм ЕУ ПРО доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије са укупно 25 милиона евра.

Уз то, та предузећа ће спровести друштвено-одговорне активности и тако подржати суграђане, рањиве групе, децу, али и локалне манифестације и спортске клубове и спровести акције заштите животне средине.

ЕУ ПРО је активан у 99 општина на југоистоку и југозападу Србије, где је до сада реализовано 350 пројеката, вредних скоро 20 милиона евра.

Кроз ЕУ ПРО Први јавни позив за набавку опреме и увођење услуга за предузетнике одобрено је 106 пројеката у вредности од 2,1 милиона евра.

ЕУ је у српско предузетништво уложила 200 милиона евра. Иновације, развој и истраживање области су којима је намењено 30 милиона евра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести