ЕУ сертификат за дезинфицијенс из Куле, спремни за извоз у Британију

БЕОГРАД/КУЛА: Време Ковида донело је 400 новопријављених дезинфекционих средстава и 120 нових произвођача те робе у Србији, а једино је Сигма из Куле недавно успела да добије сертификат овлашћене лабораторије из ЕУ да њен Aqualor Х1000 доказано делује на све вирусе.
d
Фото: pixabay.com

Кулски произвођач објавио је да има антивирусни производ - дезинфицијенс који проверено превентивно делује у борби против Ковида.

Наводе да су тренутно у завршној фази тестирања ефикасности свих осталих средстава за дезинфекцију из групе Aqualor Х.

Секретар Удружења за хемијску индустрију Привредне коморе Србије Драган Стевановић за Танјуг каже да према информацијама којима располаже једино је тај производ добио овај сертификат референтне ЕУ лабораторије.

То испитивање је веома, веома скупо. Врло је тешко за нашу привреду да изнесе тај трошак. Сигма је успела уз кредит и помоћ да региструје тај производ. То нам је велики плус и напредак у подизању квалитета дезинфекционих средстава. Сертификат ће Сигми помоћи на домаћем тржишту, а и на страном јер већ имају поруџбине из Велике Британије, рекао је он.

Почетком Ковид ситуације пролетос до дезинфекционих средстава се тешко стизало. а држава је у једном периоду забрањивала њихов извоз.

Био је велики застој у производњи јер су били прекинути ланци увоза адитива и активних супстанци, поготову из Индије и Кине, зато је производња била мања а држава увела забрану извоза. Тржиште се брзо опоравило и Влада Србије је одмах реаговала када је дошло до хиперпродукције па се почело са извозом, рекао је он.

Дезинфицијенси из Србије највише се извозе у околне земље, односно државе бивше Југославије.

Да би смо свим дезинфекционим средствима подигли квалитет у ПКС смо образовали Савет за квалитет и безбедну употребу дезинфекционих средстава. Многи произвођачи су послушали наше савете, један од светлих примера је Сигма, рекао је он и додао да је то добро за квалитет на нашем тржишту али и за увећање извоза.

Иначе, да би се ставио дезинфицијенс на тржиште Србије тај производ мора бити уписан у регистар Министартва заштите животне средине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести