Европа преубкирана гасом, цена пала на моменат испод нуле

ЛОНДОН: Европа има сада толико природног гаса да не зна шта ће с њим, па је цена на спот тржишту ове недеље накратко постала негативна, објавила је тв станица Си-Ен-ЕН (CNN).
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Европски званичници су месецима упозоравали на енергетску кризу током предстојеће зиме, јер је Русија – некада највећи снабдевач природног гаса у региону – смањивала испоруке у знак одмазде за санкције које је Европа увела због руске инвазије на Украјину, наводи се у прилогу америчког медија.

Сада су складишта гаса у ЕУ скоро попуњена, па танкери који превозе течни природни гас (ТПГ), како се додаје, стоје у лукама јер немају где да истоваре терет, а цене падају.

Референта цена фјучерса природног гаса (куповина месец дана унапред) на европском тржишту пала је за 20 посто од прошлог четвртка и за више од 70 процената откако је крајем августа достигла рекордну вредност. На холандском спот тржишту, цена за испоруку гаса у року од сат времена пала је у једном моменту испод нула евра, према подацима Интерконтиненталне берзе.

Цене су склизнуле на негативну територију због „пребукираности мреже“, рекао је за CNN Томас Марзец-Мансер, шеф за аналитику тржишта гаса у компанији Индепендент Комодити Интелиџенс Сервисис (ИЦИС).

То је изненађујући преокрет ситуације за Европу, у којој су домаћинства и предузећа била погођена застрашујућим скоком цене једног од њених најважнијих извора енергије у претходном делу године.

Масимо Ди Одоардо, потпредседник за истраживање тржишта гаса и ТПГ-а у фирми "Вуд Мекензи", каже да се овако драматичан заокрет среће у великој мери дугује неуобичајено благом времену.

„У земљама као што су Италија, Шпанија, Француска, температуре и потрошња гаса су ближе нивоима из августа и почетка септембра. Чак и у нордијским земљама, и у Великој Британији и Немачкој, потрошња је далеко испод просека за ово доба године", додаје.

Складишта гаса у ЕУ су сада попуњене скоро 94 одсто, према подацима оператера Гас Инфрастракчер Јуроп. То је знатно изнад 80 одсто, колико је 27-члани блок поставио као циљ који треба достићи до новембра.

„То је изузетно висок ниво“, рекао је Ди Одоардо, напомињући да је максимални ниво складишштења у просеку износио 87 процената капацитета у последњих пет година.

Настојања Европе да обезбеди што више гаса уочи зиме довела су до гомилања танкера с ТПГ-ом у европским лукама, због мањка терминала за складиштење.

Феликс Бут, шеф у компанији Вортекс за праћење података о ТПГ-у, наводи за CNN да чак 35 пловила плута у близини лука у северозападној Европи и на Иберијском полуострву, или плове веома споро према њима, због мањка складишних капацитета за истовар.

Тим бродовима ће „вероватно требати још месец дана да удоме терет“, додаје он.

Заједно, ти танкери носе ТПГ вредан око 2,0 милијарде долара, према подацима провајдера података са енергетског тржишта Аргус Медиа.

Упркос недавном паду цене гаса у Европи на око 100 евра по мегават сату, европски фјучерси природног гаса су и даље за 126 одсто изнад нивоа на ком су били прошлог октобра, када су економије почеле поново да се отварају после корона блокада и када је потражња скочила.

Цене би могле поново оштро да порасту у децембру и јануару ако време нагло постане хладније, упозорава Бут. Упркос чињеници да је руски удео у укупном европском увозу гаса пао са 40 посто на само 9,0 процената, регион би могао да се нађе у тешкој ситуацији следећег лета када буде требало да попуни залихе за идућу зиму.

Процењује се да ће цене достићи 150 евра по мегават-сату до краја 2023. године, каже Бил Ведерберн, економиста за робна тржишта у Кепитал Економиксу, и објашњава да ће “пуњење складишта уочи следеће зиме захтевати од ЕУ да увезе још више ТПГ-а, јер мора да надомести изгубљени увоз руског гаса за целу годину“, наводи CNN.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести