Европа троши 6,3 милијарде евра годишње на субвенције за угаљ

ЛОНДОН: Десет европских земаља са највишим стопама емисије гасова са ефектом стаклене баште троши око 6,3 милијарде евра годишње на субвенције за производњу и коришћење угља, уместо да тај новац уложе у енергетске технологије будућности, поручују истраживачи.
Ugalj
Фото: Dnevnik.rs

Тих десет европских земаља - од Британије до Шпаније - одговорне су за чак 84 одсто емисије гасова са ефектом стаклене баште у процесу производње електричне енергије у Европској унији, при чему су Немачка и Пољска највећи емитери, преноси Ројтерс.

"Владе често користе енергетску транзицију, укључујући прелазак на обновљиве изворе енергије, као оправдање за продужење и увођење нових субвенција за угаљ", наводи се у једном извештају објављеном данас.

"Уместо да владе подржавају технологије које су део будућег енергетског система, оне субвенционишу вековима стару технологију", изјавила је коаутор тог извештаја и шефица одељења за климу и енергетски програм лондонског Института за међународни развој (ОДИ), Шела Витли.

Мање коришћење угља би такође донело бенефите за људско здравље, пошто је око 23.000 превремених смртних случајева годишње повезано са сагоревањем угља, од чега је 10.000 смртних случајева у Пољској и Немачкој, наводи ОДИ.

Европска комисија је у више наврата позвала чланице да прекину са штетним субвенцијама до 2020. године, међу којима су и субвенције за фосилна горива.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести