Европски кредити за енергетску ефикасност у Србији

Није никаква тајна да се у Србији троши много више енергије него у земљама Европске уније, а посебно у зимским месецима – када се домаћинства греју.
izolacija kuce, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Разлог за то је у томе што огроман број зграда и кућа није одговарајуће изолован, у многим домаћинствима столарија је стара и дотрајала... па енергија одлази на све стране. Ипак, последњих неколико година се о неопходности уштеде енергије и енергетској ефикасности све више говори јер се на тај начин остварује неколико позитивних ефеката – чувају се животна околина и ресурси за будућност и генерације које долазе, а истовремено, у новчанику остаје више новца. То је и разлог што су многи одлучили да уложе новац у енергетску ефикасност. Тај подухват, истини за вољу, није јефтин, али се улагање релативно брзо исплати. Да је тако, потврђује и наш саговорник, који је пре пет година уложио новац у изолацију куће – да би трошио мање новца и у будућности уштедео.

Поједине банке, међу којима су и Ерсте и Уникредит, нуде заједно с партнерима из Европске банке за обнову и развој и уз подршку Европске уније, кредите за енергетску ефикасност

– Што сам планирао, и остварио сам: у изолацију куће уложио сам око 1.500 евра, а реч је о простору од око 80 квадратних метара грејне површине – каже наш саговорник. – Није ми било лако да скупим и ођедном уложим тај новац, али нема сумње да је реч о паметној инвестицији јер су позитивни ефекти били видљиви одмах – трошкови за загревање домаћинства током зиме значајно су се смањили, чак око 30-40 одсто. Мање струје трошим и лети јер, иако имам клима-уређај, готово да га не укључујем пошто је, захваљујући изолацији, у кући хладније.

По његовим речима, извесно је да је, захваљујући мањим трошковима за загревање домаћинства, у потпуности исплатио ту инвестицију, али да је практично направио само први корак – изловао кућу споља, те да могућности за уштеде има још.


Савремене технологије

Енергетска ефикасност подразумева примену енергетски ефикасних решења у становима и кућама и коришћење технологија којима се штеди електрична и топлотна енергија, али и новац. То је могуће уколико се изолују спољни зидови, постави ПВЦ столарија, користе савремени грејни системи, који се могу комбиновати с обновљивим изворима енергије... Значајна уштеда енергије и новца у домаћинству може се постићи и коришћењем ЛЕД расвете, куповином беле технике с највишим степеном енергетске ефикасности...


– Предстоји ми замена столарије, али немам довољно новца да се упустим у ту инвестицију сам. Добро је да ми се овога пута нуди могућност да то урадим мало лакше јер, како сам чуо, неке банке одобравају кредите намењене повећању енергетске ефикасности. То би ми много помогло, али је чудно да о томе више говоре трговци изолационим материјалом и столаријом него те финансијске институције – указује саговорник „Дневника”. 

Дакле, поједине банке, међу којима су и Ерсте и Уникредит, нуде заједно с партнерима из Европске банке за обнову и развој и уз подршку Европске уније, кредите за енергетску ефикасност. Ти кредити могу се искористити за замену прозора или врата, адаптацију фасаде, нову расвету или друге мере које доприносе економичности у потрошњи енергије и уштеди. Кредити за енергетску ефикасност се одобравају на максималан рок од 95 месеци, док је максималан износ 3.000.000 динара, а укључен је и бесповратни износ од 15 до 20 одсто од износа кредита – која обезбеђује ЕБРД уз подршку ЕУ. Подстицај од 15 одсто одобрава се при куповини једног или више производа из исте категорије (рецимо, прозори или врата), а од 20 одсто при куповини два или више производа из различитих категорија (рецимо, прозори и материјал за изолацију спољних зидова)

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести