Енергетска ефикасност: Да не бацамо кроз прозор 100 милиона евра

НОВИ САД: Формирање Фонда за енергетску ефикасност, чији рад је најавио министар рударства и енергетике Александар Антић, добар је корак за Србију јер би могао донети инвестиције али и велике уштеде енергије.
prozor pixabay.com
Фото: pixabay.com

Грађани би средства користили за улагања у већу енергетску ефикасност својих кућа и станова што је важан и користан корак за Србију, њене грађане и раст нашег БДП-а, оценио је у изјави за  Танјуг  руководилац Центра за циркуларну економију Привредне коморе Србије Синиша Митровић.

Митровић каже да би такав фонд био покретач развоја посебно локалних радних места јер ће упослити грађевинску индустрију и друге секторе који ту индустрију опслужују, и додаје да није реч само о заменама фасада него и столарије и уградњи термоизолационих стакала.

Он напомиње да је у Србији скоро четири милиона стамбених јединица и да се у зградама изгуби сваке грејне сезоне по 49 одсто енергије па би улагањем у енергетску ефикасност годишње могло да се уштеди више од 100 милиона евра.

Највећи капитал новог решења је да грађани могу имати приступ средствима фонда а врло је важно да средства буду доступна свима, каже Митровић и додаје да је важно да грађани средства добију без камате.

Он каже да би било добро да се поред буџетског новца у будући фонд удруже и средства банака и фондова и да ради по риволвинг систему.

На тај начин у периоду од 10 година би могли редизајнирати Србију када су у питању зградарство и енергетска ефикасност", каже Митровић и додаје да је неопходно да процес има континуитет од 10 година како би могао бити завршен.

Немачка организације за међународну сарадњу ГИЗ на пољу енергетске ефикасности у Србији активна је већ деценију а руководилац сектора за енергетску ефикасност ове организације Штефан Хајек у изјави за Танјуг каже да је у Србији дошло до напретка у овој области.

Одлука да се више новца стави у фонд за енергетску ефикасност је изврсна и показује посвећеност Владе Србије и много људи који су дуго радили у овој области а надамо се да ћемо то дати видљиве резултате у инвестицијама, каже Хајек.

Он оцењује да се енергетска ефикасност у Србији схвата озбиљно као тема а да у поређењу са стандардима ЕУ има још увек пуно ствари да се уради.

Ти стандарди су за Србију циљеви према којима може да се оријентише, каже Хајек и додаје да је Србија у поређењу са другим земљама региона на добром путу.

Он каже да ГИЗ има врло добру сарадњу са министарствима и то око конкретизације сета европских стандарда за енергетску ефикасност, јер постоји много детаља које треба урадити како би се инвестиције догодиле.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести