ФЦА повукао понуду за спајање са Реноом

ПАРИЗ: Америчко-италијанска Група Фиат-Крајслер (ФЦА) повукла је данас понуду за спајање с француским произвођачем аутомобила Реноом, чиме је пропао уговор вредан 35 милијарди америчких долара.
fijat
Фото: Tanjug (M. Milivojević, ilustracija)

Америчко-италијанска група саопштила је да се повлачи из пројекта зато што сматра да политичка клима у Француској не би допринела његовом успеху.
Руководство Реноа, произвођача аутомобила у којем држава Француска има удео од 15 одсто, већало је претходно у среду шест сати о понуди ФЦА о спајању након чега је саопштило да ће, по препоруци француске владе, одлуку донети касније.

Француска влада је после одлуке ФЦА саопштила да је тај уговор пропао јер је Париз био заокупљен очувањем Реноове повезаности с јапанским произвођачем аутомобила Нисаном.
"То нема никакве везе са уделом француске државе, то нема никакве везе с било каквом политичком интервенцијом", рекао је Ројтерсу високи званичник француског министарства финансија.

Асошиејтед прес наводи да је изненађујућа одлука ФЦА запањила аутомобилску индустрију и да је уследила због несугласица око могућности да у партнерство ФЦА и Реноа уђе и Реноов дугогодишњи партнер Нисан.
Да је план о уједињењу ФЦА и Реноа успео, створио би се трећи највећи произвођач аутомобила на свету, наводи АП.

 АП додаје да је председавајући групе Фиат-Крајслер Џон Елкан, међутим, одлучио да повуче понуду пошто је борд Реноа после састанка који је трајао до касно у ноћ саопштио да им је потребно још времена за коначну одлуку јер чекају на благослов Нисана.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести