ФЕД подигао камату за четвртину процента

ВАШИНГТОН: Америчке Федералне резерве (ФЕД) повећале су референтну каматну стопу за четвртину процентног поена или за 25 базних поена на распон од 0,25 до 0,5 посто.
f
Фото: Tanjug (shutterstock.com/ tanarch, ilustracija)

То је прво повећање камате америчке централне банке од децембра 2018. и први пут да је камата подигнута са нивоа од скоро нула на који је била спуштена пре тачно две године, у марту 2020, у јеку пандемије.

Комитет за операције на отвореном тржишту (ФОМЦ), који одлучује о монетарној политици САД, најавио је још шест подизања стопе до нивоа од 1,9 процената, преноси Си-Ен-Би-Си.

То је за цео процентуални поен више него што је најављено у децембру. ФОМЦ такође предвиђа још три повећања у 2023. години, а наредне године ниједно.

Одлука о повећању референтне камате изгласана је уз само један глас против. Председник ФЕД-ове филијале у Сент Луису, Џејмс Булард, тражио је да се стопа повећа за 50 базних поена.

ФОМЦ је поводом ФЕД-овог биланса стања од скоро 9,0 билиона долара, који се састоји углавном од државних обвезница и хипотекарних хартија од вредности купљених током последњих година, најавио да ће одлука о почетку смањења нивоа биланса бити донета на следећем састанку.

Председник ФЕД-а Џером Пауел је, на конференцији за новинаре после дводневног састанка завршеног синоћ, наговестио да би смањење биланса стања могло да почне у мају, када се очекује још једно подизање камате.

Чланови ФОМЦ-а су повећали прогнозу инфлације. Сада очекују да ће базна инфлација, из које су искључене цене хране и енергије, порасти на 4,1 одсто ове године, док су прошлог децембра предвиђали 2,7 процената. У наредне две године, очекују да ће индекс потрошачких цена, односно робе и услуга за личну потрошњу, бити 2,7, односно 2,3 посто, респективно, након чега би требало да се дугорочно табилизује на нивоу од 2,о процента.

Што се тиче БДП-а, децембарска пројекција раста од 4,0 посто смањена је на 2,8 процената, посебно због потенцијалних импликација рата у Украјини на привреднун активност. Комитет и даље очекује да ће стопа незапослености ове године завршити на 3,5 одсто.

Инвазија Русије на Украјину изазива огромне људске и економске тешкоће. Импликације на америчку економију су веома неизвесне, али ће у блиској будућности инвазија и повезани догађаји вероватно створити додатни притисак на инфлацију и утицати на економску активност, наводи се у саопштењу.

Саопштење ФЕД-а изазвало је у први мах негативну рекацију Вол Стриту, при чему су цене акција кренуле низбрдо, али су се касније опоравиле.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести