ФЕД: Завршетак економског опоравка САД још увек далеко

ВАШИНГТОН: Економски опоравак САД је далеко од завршетка и могао би још увек да склизне у спиралу пада ако не буде ефикасне контроле корона вируса и подршке расту, упозорио је председник Федералних резерви (ФЕД) Џером Пауел, апелујући за већу помоћ предузећима и домаћинствима.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Привредна експанзија је још увек далеко од краја, навео је Пауел у изјави датој за Национално удружење за пословну економију, преноси Ројтерс.

Он је напоменуо да би, чак и ако опоравак једноставно превише успори, то могло да доведе до "трагичних" последица по људе у слабијој финансијској ситуацији, до продубљивања неједнакости и стања у којем се "слабост храни на немоћи“.

У таквој ситуацији, рекао је, званичници би требало да преузму ризик да онима којима је то потребно дају и више а не премало, позивајућу индиректно чланове Конгреса и администрације председника Доналда Трампа да циљају виши износ у својој дебати о томе колико још новца треба потрошити на помоћ домаћинствима и предузећима.

Премала подршка довела би до млаког опоравка, стварајући непотребне тешкоће домаћинствима и предузећима. Ризици од пружања претеране подршке су, чини се, за сада мањи. Чак и ако се на крају покаже да су мере подршке веће него што је потребно, оне неће пропасти. Опоравак ће бити јачи и бржи, додао је Пауел.

Ова изјава, наводи Ројтерс, означава благи заокрет у Паулеовим јавним наступима, при чему је раније његова реторика била фокусирана на изградњу финансијског „моста“ ка постпандемијској ери, а сада сугерише да би чак и опоравак који склизне у мању брзину могао да прерасте у вероватну рецесију.

Акције на Вол Стриту су пале након Пауелових коментара, кретање долара према корпи ривалских валута је било незнатно, док цене америчких државних хартија од вредности бележе мешовите резултате.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести