Фирмарина се електронски пријављује и плаћа за пет минута

Од понедељка, 2. септембра, преко портала локалних пореских администрација омогућена је додатна услуга – електронска пријава за утврђивање комуналне таксе за истицање фирме на пословном простору – фирмарине.
f
Фото: Dnevnik.rs

То је још једна електронска услуга од значаја за правна лица и још један корак у трансформацији јавне управе у ефикаснији сервис грађана.

По објашњењу директора Канцеларије за ИТ и еУправу Михаила Јовановића, тиме је направљен искорак у раду Портала локалних пореских администрација и омогућено да  сва правна лица могу електронским путем поднети пријаву за утврђивање комуналне таксе за истицање фирме на пословном простору, односно фирмарине.

– За коришћење те електронске услуге неопходан је квалификовани електронски сертификат, а правна лица од сада електронску пријаву фирмарине за један или више објеката у потпуности могу завршити пореко интернета, без одласка на шалтер локалне пореске управе – рекао је Јовановић. – Ту нећемо стати, константним унапређењем постојећих услуга и омогућавањем нових, грађанима и привреди желимо да олакшамо административне процедуре, чекање у редовима пошаљемо у прошлост, а рад јавне управе ставимо у службу грађана.

Директорка за регуларну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић истиче да нова услуга заправо значи да привреда од сада пријаву за утврђивање фирмарине подноси електронски и да не мора да одлази на шалтер сваке локалне самоуправе у којој послује и чека да јој решење стигне у поштанско сандуче.

– Потребно је само да се улогује на систем lpa.gov.rs и поднесе своје податке, а увидом у обавезе, може и одмах електронски платити – објаснила је Јелена Бојовић. – Уместо два сата, све се завршава за пет минута. Штеди се време и локалним самоуправама, које су до сада губиле сате на прекуцавање података с папира.

Додатна предност нове услуге је, додаје Јелена Бојовић, то што на порталу свака фирма може проверити износ тренутног задужења или преплате и обавити плаћање електронски. Дигитализацији је приступљено из угла привреде, чиме је успостављена заокружена електронска услуга, а не само дигитализација процедуре подношења пријаве. НАЛЕД већ неколико година указује на потребу наставка реформе наплате фирмарине.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести