Фискални савет: Владина подршка привреди оправдана

БЕОГРАД: Фискални савет је дао данас позитивно мишљење о владином пакету мера подршке привреди, ради ублажавања последица кризе коронавируса. 
vlada
Фото: Tanjug

Снажна државна интервенција у овом тренутку је и оправдана и потребна, наводи Савет у “Оценама антикризног програма економских мера”. 

И поред свих тешкоћа и непознаница које очекују јавне финансије током 2020, Фискални савет закључује да Србија тренутно има капацитет да издржи текућу кризу без макроекономских нестабилности. 

Савет истиче да је Србија, као и све земље погођене епидемијом, одлучила да реагује на економску кризу изазвану корона вирусом снажном државном интервенцијом. 

Идеја такве интервенције, како указује, јесте да се помогне што већем делу приватног сектора да опстане, односно да тренутни пад пословне активности не доведе до трајног и прекомерног гашења радних места и огромне штете за грађане, привреду, на крају последично и за саме јавне финансије. 

Савет додаје да ће планиране мере “коштати пореске обвезнике преко три милијарде евра, што је трошак за који држава тренутно нема расположивих средстава, па ће зато морати морати у кратком року снажно да се задужи”. 

Фискални савет те мере оцењује позитивно, наводи се у документу. 

Већина планираних мера је оправдана и у складу је са добром међународном праксом, сем исплате 100 евра пунолетним грађанима, оцењује Фискални савет и позива Владу Србије да од те мере одустане. 

Сматра да је та мера економски неефикасна јер, како каже, не може да утиче на осетно и одрживо убрзање домаће привреде, да није социјално фокусирана, јер највећи део средстава није усмерен ка објективно материјално угроженим грађанима, те да намеће додатно велико задужење земље у години у којој ће и фискални дефицит и јавни дуг имати снажан раст. 

Савет напомиње да ће успех планираног пакета подршке привреди зависити од три чиниоца: да све мере из програма буду економски рационалне; да се на време обезбеди њихово финансирање и да њихово спровођење буде ефикасно и правовремено. 

“Министарство финансија процењује да ће фискални дефицит у 2020. години (укључујући и планирани пакет мера) износити 9,0 одсто БДП-а што сматрамо објективном проценом - уколико се криза заврши до лета”, став је Фискалног савета. 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести