Форд затвара фабрику у Велсу, отпушта 1.700 радника

ЛОНДОН: Америчка аутомобилска компанија Форд затвориће фабрику мотора у Бриџенду, на југу Велса, до септембра 2020. године, саопштили су данас представници синдиката радника у тој компанији.
a
Фото: EPA-EFE/JEFF KOWALSKY

То ће угрозити 1.700 радних места и задаће нови ударац британској аутомобилској индустрији, оцењује агенција Ројтерс.

Погон у Бриџенду је прошле године произвео око 20 одсто од укупно произведених 2,7 милиона аутомобилских мотора у Британији.

Међутим, уговор за снабдевање Јагуар Ланд Ровера истиче у септембру 2020., након чега би та фабрика могла да настави производњу само бензинских мотора за извоз.

Форд већ прави “резове” на неколико тржишта како би преокренуо тренд губитака које је претрпео у пословању, а такође је у више наврата упозоравао британску владу да је неопходно да очува слободну трговину са Европском унијом након Брегзита, чији су услови и даље нејасни.

Како преноси "Гардијан", Форд има три фабрике у Уједињеном Краљевству, укључујући фабрику дизел мотора у Дагенхаму, источном Лондону, и фабрику која производи мењаче у Хејлвуду, на периферији Ливерпула.

"Фордова одлука да затвори фабрику мотора у Бриџенду 2020. је гротескни чин економске издаје", рекао је Лен Мекласки, лидер Јунајта, највећег синдиката у Великој Британији.

"Супротставићемо се овом затварању свим силама и позвати велшку скупштину и власти у Вестминстеру да нам се придруже да спасимо фабрику и да спречимо наношење још једне озбиљне штете британској индустрији", додао је он.

У Форду нису желели да дају коментар, наводи британска агенција.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести