(ФОТО) Смела визија постала стварност ЈАТ Техника ПРВА У ЕВРОПИ завршила КОНВЕРЗИЈУ БОИНГА 767 из путничког У ТЕРЕТНИ

БЕОГРАД: Водећа групација за одржавање ваздухоплова у Европи Авиа Прајм, коју чине три еминентне компаније укључујући и српску Јат Технику, данас је завршила, прву у Европи, конверзију авиона боинг 767-300 из путничког у теретни.
j
Фото: Tanjug/ JAT tehnika/ Nemanja Stojanović/ bg

Авиа Прајм је саопштила да је конверзија широкотрупног авиона овог типа реализована у производним погонима ЈАТ Технике у Београду, у сарадњи са израелском авио-индустријом, у хангару број 2 који, са преко 9.000 квадратних метара, представља једно од највећих постројења те врсте у овом делу света.

Први конвертовани авион регистрационих ознака 9Х-ЦАЦ полетео је данас у 16 сати по локалном времену са београдског аеродрома у правцу малтешке престонице Ла Валете, након што је претходно предат новом власнику и наручиоцу пројекта Челенџ групу.

У саопштењу се напомиње да је Челенџ груп глобални лидер у теретном авио саобраћају, који према речима извршног директора, Јосија Шоукроуна, планира да до 2026. године утростручи своју флоту инкорпорирајући и ефикасни авион боинг 777.

Фото: Tanjug/ JAT tehnika/ Nemanja Stojanović/ bg

Узбуђени смо, јер је смела визија која је настала пре шест година данас постала стварност, уз напомену да смо се дуго спремали за ово, пролазећи најзахтевније контроле ваздухопловних власти и поносни смо на нову технологију и ’ноу-хау’, који су први пут примењени у Београду, изјавио је главни извршни директор Авиа Прајма и ЈАТ Технике Пјотр Качор.

Додаје да је ово почетак новог поглавља у историји Авиа Прајма и европске авијације.

То ће учврстити нашу позицију као главног европског добављача за конверзију широкотрупних авиона типа Боинг и Ербас, рекао је Качор.

Авион коме је ова модификација удахнула нови живот, први је у низу широкотрупних летелица које ће се убудуће конвертовати у новом европском центру за ову намену који се налази у Србији, а радови на наредном боингу 767-300, већ су у пуном јеку.

Фото: Tanjug/ JAT tehnika/ Nemanja Stojanović/ bg

Директор Авиа Прајма и ЈАТ Технике нагласио је да, уз вишедеценијску стручност, та компанија заинтересованим странама најнапредније технологије у индустрији нуди по компетитивним ценама.

Поносни смо што предводимо све више пројеката који доприносе зеленијој и одрживијој будућности у авијацији, а уз континуирани напредак, уверени смо у нашу светлу перспективу, јер како наш слоган каже, за нас је једини пут - пут ка врху, закључује Качор.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести