Француски "Ежис" ради студију - градња метроа крајем 2021.

БЕОГРАД: Комерцијални уговор за израду студије изводљивости за изградњу београдског метроа потписан је данас, саопштено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. 
metro
Фото: FoNet

Уговор за израду пројектно-техничке документације за пројекат изградње метроа потписан је између Града Београда, ЈКП "Београдски метро" и компаније "Ежис". 

"Данас смо сведоци потписивања комерцијалног уговора за израду студије изводљивости за изградњу београдског метроа, којим реализујемо донацију владе Француске и започињемо реализацију највеће инфраструктурне инвестиције у овом делу Европе, вредне шест милијарди евра", изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Како је саопштено, она је заједно са замеником градоначелника Београда Гораном Весићем и амбасадором Француске у Србији Жан-Луј Фалконијем присуствовала потписивању уговора. 

Додала је да ће студија изводљивости бити готова за годину и по дана, када ће започети изградња метроа дугог 60 км, са 60 станица.

"Београдски метро један је од најзахтевнијих пројеката којем приступамо и не би био могућ да нема добрих односа између Србије и Француске, захваљујући председницима Александру Вучићу и Емануелу Макрону", рекла је она.

Додала је да овај пројекат захтева најбоље компаније и стабилну владу која ће га реализовати. 

"У питању је инвестиција значајна за даљи развој наше земље, јер криза ће проћи, а економија и инвестиције морају да иду напред“, рекла је она.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да се на овај пројекат чека пола века. 

"Корак по корак долазимо до жељеног циља, а крајем следеће године започеће изградња београдског метроа, захваљујући заједничкој сарадњи са Владом Србије", рекао је он. 

Додао је да је метро пројекат од националног значаја, чија реализација не би била могућа без подршке председника и Владе.

"Нема руководеће гарнитуре која није обећавала метро, али ова власт ће га завршити“, рекао је он. 

Амбасадор Француске Жан-Луј Фалкони рекао је да је београдски метро пример добре сарадње и снажних односа две државе и рекао да ће Влада Француске наставити да пружа финансијску, техничку и политичку подршку Србији.

"За Француску ово је један од највећих и најважнијих пројеката које ћемо спровести након посете председника Макрона Србији. Заједно, француски и српски експерти чиниће тим који ће реализовати ову инвестицију, уз огромну подршку Владе Србије и града Београда", рекао је он.

Генерални директор "Ежиса" Оливије Бовар рекао је да је ова компанија снажно посвећена успешној реализацији пројекта.

"Поносни смо што учествујемо у реализацији овако важног пројекта за Србију. Уверавам вас да ћемо дати све од себе да се он успешно спроведе, на добробит грађана Београда и Србије", рекао је Бовар.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести