Фриленсерима два модела за плаћање обавеза држави

Министарство финансија објавило је нацрт измена Закона о порезу на доходак грађана којим би требало да буде уређен статус фриленсера, међу којима су и програмери, професори језика и сви остали који зарађују на интернету.
kompjuter bloger internet pix
Фото: pixabay.com

Од 1. јанауара требало би да имају могућност да порез на приход плаћају по два модела, који ће моћи сами да одаберу.

Програмери, професори страних језика, јутјубери, тиктокери и остали радници на интернету – колективно названи фриленсери – до сада су били невидљиви за порески систем Србије и без икаквих права. Од 1. јануара то би требало да се промени. Предложеним изменама закона моћи ће да плаћају порезе по два модела.

Првим моделом обухваћени су сви фриленсери који зарађују до 96.000 динара квартално. Они неће плаћати никакве порезе и доприносе, осим здравственог, који ће износити 1.400 динара месечно.Уколико неко ко одабере први модел пређе тих 96.000 динара плаћаће ПИО, здравствено и порез на доходак.

Други модел предвиђен је за фриленсере који имају сталнија и већа примања. Неопорезиви део је 19.300 динара месечно, односно 57.900 квартално. И од бруто прихода одузимаће се 34 одсто нормираних трошкова – трошкови пословања, струје, интернета – и на тај остатак плаћаће се 10 одсто пореза на доходак, здравствено и ПИО.


Додатне измене касније

У НАЛЕД-у очекују и додатне измене прописа. „Ова друга осигурања по основу спречености за рад, бриге о детету, породиљског одсуства - надамо се да буде омогућено у неком наредом периоду . Тачније, кад се буде радила следећа ревизија ових прописа и када они у међувремену буду имали неки стаж у овом систему опорезивања”, наглашава Душан Васиљевић из Националне алијансе за локални и економски развој.


Укупни намети држави према другом моделу износиће око 20 одсто. У тај износ укључен је порез за здравстсвено и пензионо осигурање, као и порез на приход.

„Фриленсери неће морати да се региструју у АПР-у нити у другом регистру, они ће своје обавезе плаћати тако што ће приступити одређеном порталу који ће Влада обезбедити и одабиром тог модела који ће изабрати добиће начин како ће плаћати порез – да ли ће бити ослобођени пореза или не, а то ће вршити истеком сваког квартала у првом месецу следећег квартала”, објашњава Урош Раденковић, правни заступник Удружења фриленсера и предузетника Србије.

Здравствено осигурање које уплате фриленсери трајаће шест месеци и на тај начин могу да буду осигурани и други чланови породице.

Драган Агатуновић из Пореске управе очекује да прве пореске пријаве за физичка лица, такозване фриленсере, буду поднете у априлу 2023. и за први квартал наредне године.

„Пореска управа, на основу закона који ће тек бити донет, спрема се да информатичком подршком омогући подношење те пријаве и опорезивање у складу са законом”, наводи Агатуновић.

Ипак, још увек није прецизирано како ће Пореска управа да прати ко је платио порез, а ко не.

Како сазнајемо, решења за плаћање пореза која је Пореска управа почела да шаље пре две године за неизмирене намете и то ретроактивно, а због чега су избили протести фриленсера, биће поништена.

Новим законским решењем статус фриленсера биће регулисан након две године преговора са Владом Србије.

Измене закона о порезу на доходак грађана и закона о доприносима за обавезно социјално осигурање требало би да се нађу у скупштинској процедури током наредних недеља.

По њиховом усвајању, биће донета и подзаконска акта која ће детаљније регулисати опорезивање фриленсера.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести