Гараже пуне фирмиране робе за шверц преко интернетa

Пореска полиција је у првом тромесечју ове године открила више од три милијарде динара утајеног пореза, што је пет одсто више него у истом периоду лане.
Poreska policija otkrila više od tri milijarde dinara utajenog poreza Foto: Poreska policija
Фото: Пореска полиција открила више од три милијарде динара утајеног пореза Фото: Пореска полиција

Под лупом су електронска трговина и токови прања новца. За РТС, Пореска полиција открива да је прошле недеље пронашла више локација са скупоценом робом, која се продавала искључиво интернетом.

Аларм за тај, али и остале подруме, гараже, станове пуне парфема, технике и гардеробе светских брендова оглашених за продају на интернету, по ценама од неколико стотина до више хиљада евра су цене знатно ниже од њихове вредности на тржишту.

Претпрошле недеље поднете су још две кривичне пријаве против седам особа из Новог Сада и Ниша, које ће одговарати за прање новца и утају више од 140 милиона динара пореза

– Пореска полиција је обавила претрес на шест локација у Београду, Новом Саду и Нишу и том приликом пронађена је и заплењена велика количина робе намењене промету, за коју власници нису поседовали доказе о пореклу, а укупна вредност робе је већа од 250.000 евра – каже Иван Ивановић из Пореске полиције.

Додаје да је до података за те локације врло тешко доћи, да се, осим путем друштвених мрежа, та продаја одвија и тако што се купци међусобно обавештавају, путем препоруке.Код нас је регистровано око 400 електронских трговаца, а процењује се да их је, с нелегалнима, бар три пута више.


Перачи пара и фантомске фирме

Под лупом су и такозване перачке и фантомске фирме, које се оснивају само ради избегавања плаћања пореза предузећа која на први поглед послују легално.Од почетка године откривене су 22 такве фирме.


Неопходан је регистар таквих трговаца, тврде и аутори пројекта „Јачење електронске трговине”. Сматрају да је раст поверења купаца кључ развоја те трговине.

– Циљ јесте сузбијање сиве економије у електронској трговини, али ради њеног даљег развоја – каже професор Економског факултета у Београду Драган Стојковић. – Значи, никако ограничити, сувише стегнути електронске трговце да просто крену да се повлаче из бизниса

Због робе чије се порекло не зна, нелегаланог промета акцизних производа и осталих преступа, Пореска полиција је у првом тромесечју поднела 334 кривичне пријаве, а 70 људи је ухапшено.

Претпрошле недеље поднете су још две кривичне пријаве против седам лица из Новог Сада и Ниша, која ће одговарати за прање новца и утају више од 140 милиона динара пореза. Међу њима је и Новосађанин који се бавио увозом половних аутомобила.

– Део прихода од продаје путничких аутомобила је пребациван на рачуне у иностранству, у Словачку – помоћу лажних рачуна, а затим је тај новац пребацивао на рачуне физичких лица у Србији, с којих га је по овлашћењу подизао и присвајао – каже Ивановић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести