Гаспром повећао испоруке гаса Кини за 60,9 одсто

МОСКВА: Гаспром је у првих седам месеци ове године смањи производњу гаса за 12 одсто у односу на исти период 2021. године, објавила је компанија и навела да је смањила извоз у земље које нису део бившег Совјетског Савеза за 34,7 одсто, с тим што је пласман у Кину порастао за 60,9 одсто.
gasovod
Фото: pixabay.com

Гаспром је навео да испоручује гас у складу са потврђеним захтевима, а да је смањена потрошња гаса у ЕУ за 31 милијарду кубних метара била кључни фактор који је подстакао пад глобалне тражње за овим енергентом.

Према прелиминарним подацима, Гаспром је у периоду јануар-јул 2022. произвео 262,4 милијарде кубних метара гаса, што је смањење од 12 одсто или 35,8 милијарди кубних метара, у односу на исти период прошле године.

Домаћа потражња за снабдевањем компаније из система за пренос гаса смањена је за два одсто или три милијарде кубних метара у наведеном периоду 2022. године.

Извоз гаса у земље ван бившег Совјетског Савеза износио је 75,3 милијарде кубних метара, што је за 34,7 одсто или 40 милијарди кубних метара мање у односу на исти период 2021.

У саопштењу Гаспрома истиче се да компанија испоручује гас у складу са потврђеним захтевима, преноси Енергија Балкана.

Извоз гаса у Кину преко гасовода Снага Сибира наставља да расте у оквиру дугорочног билатералног уговора између Гаспрома и ЦНПЦ. Порастао је за 60,9 одсто у првих седам месеци 2022.

На пример, у јулу су испоруке гаса редовно премашивале уговорене дневне количине, а рекорд у дневном извозу је оборен три пута.

Смањена потрошња гаса у ЕУ била је кључни фактор који је подстакао пад глобалне тражње.

Према првим прелиминарним проценама и доступним актуелним подацима, светска потражња за гасом у првих седам месеци 2022. износила је око 35 милијарди кубних метара мање у односу на исти период 2021.

У 27 земаља Европске уније потрошња гаса је пала за 31 милијарду кубних метара у наведеном периоду 2022.

Према Гас Инфраструцтуре Еуропе (ГИЕ), резерве гаса садржане у европским подземним складиштима гаса су попуњене за 42,8 милијарди кубних метара до 30. јула.

Како је наведено, компаније ће морати да убризгају још 29,6 милијарди кубних метара гаса у постројења УГС (подземна гасна складишта) да би их довеле до нивои забележени на почетку периода повлачења 2019-2020.

У међувремену, неке европске земље, попут Немачке и Белгије, виделе су да су количине гаса повучене одређеним данима у јулу веће од убризганих количина у њиховим погонима УГС, навео је Гаспром.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести