Гаспром: Ризичан транзит гаса кроз Белорусију и Украјину

МОСКВА: Неизвесност око политичке будућности Белорусије ствара ризике за стабилан транзит руског гаса у Европу, а континуирани ризик присутан је и за транзит кроз Украјину, упозорава руски гасни концерн Гаспром у проспекту који прати издавање његових евро-обвезница.
severni tok 2 you tube
Фото: Youtube Printscreen

Тренутни политички немири у Белорусији и неизвесност око будућег развоја ситуације повећавају ризике за редовне активности наше подружнице Гаспром трансгаз Белорусија, посебно ризике ометања транзита нашег гаса кроз белоруски део гасовода "Јамал - Еуропа", каже се у документу.

Гаспром примећује и континуирани ризик за транзит кроз Украјину.

Уз сметње које могу бити узроковане комерцијалним споровима, наш транзит природног гаса кроз гасоводе у Украјини такође би могао бити поремећен ако Украјина не буде могла правилно да одржава и гарантује безбедност својих гасовода због текућег војног сукоба и/или недостатка финансијских средстава, каже се у проспекту.

Гаспром је та упозорења објавио у тренутку када се очекује одлука пољског антимонополског регулатора УОКиК-а која се тиче извођача радова и финанцијера гасовода Северни ток 2, којим би се руски гас дном Балтичког мора допремао у Немачку и даље у Европу, преноси СееБиз.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести