Георгијева: Успорен глобални раст, али без глобалне рецесије

ВАШИНГТОН: Рат у Украјини допринеће успоравању глобалног економског раста, али неће изазвати глобалну рецесију, изјавила је директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева најављујући нове прогнозе ММФ за април.
Kristalina Georgijeva nova direktorka MMF  Foto: AP Photo/Jose Luis Magana
Фото: Кристалина Георгијева нова директорка ММФ  Фото: AP Photo/Jose Luis Magana

Она је на форуму магазина Форин полиси рекла да ће глобални економски раст ове године успети да остане позитиван упркос рату у Украјини, али да би један број земаља са ионако слабим економијама могао да западне у рецесију, преноси Ројтерс.

Према последњим прогнозама ММФ-а из јануара, за 2022. годину је предвиђен глобални раст од 4,4 одсто, што је за пола процента мање у односу на прогнозе из октобра.

Георгијава је рекла да ће шокови због високих цена енергената и хране изазваних ратом у Украјини и санкцијама против Русије тешко погодити земље у развоју заједно са строжим финансијским условима док напредне државе буду подизале каматне стопе.

Ми смо тежили повећању раста и смањењу инфлације која је постала проблем. Уместо тога, имамо управо супротно. Раст пада, а инфлација расте, рекла је Георгијева.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести