Глигоров: Раст БДП-а у 2018. између 2,5 и 2,6 одсто

БЕЧ: Експерт Бечког економског института Владимир Глигоров сматра да привредни раст Србије у актуелним околностима ни наредне године неће бити већи од 2,6 одсто. 
vladimir gligorov
Фото: Youtube Printscreen

Он је, у разговору са српским новинарима у Бечу, рекао да је до септембра ове године привредни раст био на око 1,3 одсто. 

Према његовом мишљењу, последње прогнозе ММФ-а, да ће раст у овој години достићи 2 одсто, могуће је достићи само ако би крајем године имали убрзање раста од четири одсто.

Глигоров истиче да ће, ако ове године привредни раст буде два одсто, то бити добро, те да не очекује да буде изнад те цифре. 

Што се идуће године тиче, прогноза института је да ће раст у Србији износити између 2,5 и 2,6 одсто, док је ММФ оптимистичнији са 3,5 процената.

Прогноза од 3,5 одсто ми се чини доста нереална. Тачно је да ако у једној години послујете лоше имате могућност да идуће године у процентима растете брже. Међутим, тешко је у овим околностима да раст буде изнад 2,5 до 2,6 одсто, сматра он.

ММФ, према његовим речима, има проблем што је очекивао много више од програма са Србијом него што се догодило, у смислу раста, због чега је морао да ревидира своје прогнозе.

Глигоров је указао и на то да ће идуће године бити компликовано постићи прогнозирани раст и зато што постоји могућност да најављено повећање плата и пензија повећа увоз.

Ако јавни издаци воде ка повећању увоза за 50 или 60 одсто онда се неће постићи очекивани раст, сматра Глигоров.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести