ГЛОБАЛНА НЕЈЕДНАКОСТ Кочи просперитет, тврде водећи СВЕТСКИ ЕКОНОМИСТИ

ЊУЈОРК: Све већи јаз између богатих и сиромашних у свету учврстиће сиромаштво и повећаће ризик од "климатског слома", наводи више од 200 водећих економиста.
sirotinja, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Они су у писму генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу и председнику Светске банке Аџају Банги, позвали две организације да се учини више на преокретању најоштријег повећања глобалне неједнакости од Другог светског рата, преноси Гардијан.

Међу потписницима су бивши генерални секретар УН Бан Ки Мун, бивша премијерка Новог Зеланда Хелен Кларк и економисти Џајати Гош, Џозеф Стиглиц и Томас Пикети.

У писму се позива на хитну акцију након различитог утицаја пандемије корона вируса на богате и сиромашне.

Додаје се да је растућа неједнакост "у великој мери игнорисана", као и да се не узимају у обзир концентрација прихода и богатства међу супербогатима.

"Живимо у време изузетно високе економске неједнакости. Екстремно сиромаштво и екстремно богатство су нагло порасли. Између 2019. и 2020. глобална неједнакост је расла брже него било када од Другог светског рата", стоји у писму.

Наводи се да УН и Светска банка имају јединствену прилику да понуде позив за смањење неједнакости која је "нашем подељеном свету тако хитно потребна".

Према речима потписника писма, најбогатијих 10 одсто светске популације тренутно узима 52 одсто глобалног прихода, док најсиромашнија половина становништва зарађује 8,5 одсто од тога.

"Милијарде људи се боре са високим и растућим ценама хране и глађу, док се број милијардера у последњој деценији удвостручио", наводе стручњаци из целог света.

Додаје се да висока стопа неједнакости "подрива све наше друштвене и еколошке циљеве".

"То нагриза нашу политику, уништава поверење, кочи наш економски просперитет и слаби мултилатерализам. Такође знамо да ће без оштрог смањења неједнакости, циљеви везани за окончање сиромаштва и спречавање климатског слома бити у јасном сукобу", наводи се у писму.

Из Светске банке је саопштено да је данас неједнакост неприхватљиво изражена широм света јер најсиромашнији и даље сносе највеће трошкове пандемије и њених последица.

"Светска банка је посвећена решавању неједнакости у свим њеним облицима. Сагласни смо да морамо да учинимо више на решавању проблема неједнакости и да будемо бољи у мерењу напретка. Идеје предложене у отвореном писму су добродошао допринос овој дискусији", навео је портпарол Светске банке.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести