Грађани и привреда плаћају готово 1.200 републичких такса

Грађани и привреда плаћају готово 1.200 републичких такса, накнада и других непореских намета, за чије подмиривање су прошле године издвојили 167 милијарди динара, показују резултати анализе коју су НАЛЕД и компанија КПМГ урадили у оквиру пројекта за реформу непореских прихода.
dinar, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Циљ тог пројекта, који подржава Америчка агенција за међународни развој, јесте да се смањи парафискално оптерећење и повећа транспарентност и предвидивост свих непореских дажбина за привреду и грађане. Концепт предложене реформе представљен је Министарству финансија.

Потпредседник Савеза за фер конкуренцију у НАЛЕД-у и партнер у компанији КПМГ Игор Лончаревић истакао је да велики број такси не пролази кроз систем трезора. 

– Од 1.189 такса, накнада и других намета који су прописани у више од 200 закона и 270 подзаконских аката, више од четвртине, односно 331, не пролази кроз систем трезора – рекао је Лончаревић. – То значи да ни Министарство финансија нема потпуне и тачне извештаје о износима који се наплаћују. Желимо да кроз пројекат подржимо Министарство финансија и заједно уредимо ту област у корист свих – грађана, привреде и државе.

По његовим речима, осим непореских намета на републичком нивоу, паралелно се ради и попис непореских дажбина које грађанима и

привреди наплаћују јавна предузећа, градови и општине. Лончаревић је указао на то да је један од кључних проблема с непореским наметима то што подаци о њима нису лако доступни и ажурни.

– Зато је један од главних предлога реформе, на којем НАЛЕД инсистира годинама, израда јавно доступног електронског регистра свих непореских намета. У том регистру би биле евидентиране све таксе, накнаде и друге непореске дажбине које привреда и грађани морају да плате, а за његову ажурност била би одговорна држава – истиче Лончаревић.

Он је додао и да је једна од идеја НАЛЕД-а да директни и индиректни корисници буyета, јавна предузећа, јавне агенције и све друге организације које су корисници јавних средстава, не могу да наплаћују намете који нису евидентирани у регистру, који би био у надлежности Министарства финансија.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести