Гуглов “Алфабет” укида 12.000 радних места широм света

ЛОС АНЂЕЛЕС: Матична компанија Гугла, Алфабет, објавила је данас да укида око 12.000 радних места у свету, и то је још један у низу америчких технолошких гиганата који је прибегао масовном отпуштању особља.
gugl pixabay
Фото: pixabay.com

До смањења је дошло неколико дана након што је Мајкрософт најавио да ће укинути 10.000 радних места, наводећи као разлог промену дигиталних навика потрошње након пандемије и слабљење глобалне економије. Извршни директор Алфабета, Сундар Пичаи, рекао је да су отпуштања уследила након "ригорозне ревизије" пословања.

“У току последње две године прошли смо кроз спектакуларне периоде раста,” рекао је Пичаи, у имејл поруци запосленима, преноси Ројтерс.

Губитак посла утиче на тимове широм компаније, укључујући регрутере, као и неке корпоративне функције, као што су инжењери и производни тимови. Смањења ће бити спроведена у свим одељењима, на свим новоима одговорности и регионима, рекао је Пичаи.

У Сједињеним Државама, компаније је већ обавестила запослене о отказу, а особље је добило отпремнине, шестомесечну здравствену заштиту, као и имиграциону подршку.  Обавештења о отпуштању радницима ван САД трајаће дуже због локалних закона и пракси запошљавања, навео је Пичај.

Овај број отпуштања представља нешто више од шест одсто од укупног броја запослених. Алфабет је крајем септембра 2022. године имао готово 187.000 запослених широм света.

У последњих неколико месеци у оквиру америчке технолошке индустрије масовним отпуштањима прибегле су компаније Амазон, Мета, матична кућа платформи Фејсбук и Инстаграм, као и Мајкрософт.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести