Хотелијери позвали локалне самоуправе да им одложе плаћање пореза и такси

БЕОГРАД: Пословно удружење хотелско-угоститељске привреде (ХОРЕС) позвало је данас локалне самоуправе у Србији да изађу у сусрет хотелима и ресторанима и осободе угоститеље пореза на имовину до краја ове године.
hotel, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

ХОРЕС је предлажио јединицама локалних самоуправа (ЈЛС) да истраже све могућности и да донесу посебне мере, како би се превазишли негативни ефекти короне на пословање хотелско-угоститељских предузећа.Ово удружење предлаже да се хотелијерима омогући репрограм обавеза према локалним јавним предузећима и препоручује градовима и општинама да обуставе наплате локалних такси за период трајања корона вируса.

На списку су таксе на заузеће јавних површина (летње баште), за истицање фирме, паркирање...Такође, предлажу могућност привременог укидања таксе за коришћење и уређење грађевинског земљишта, таксе за продужетак радног времена (када се продужи рад ресторана приликом прослава).

Опште мере, које је донела Влада Србије за сва микро, мала и средња предузећа, помогле су угоститељском сектору да, у првом налету здравествене кризе ЦОВИД-19, сачувају радна места, оцењује се у саопштењу.Међутим, додају, сада је неопходно да се донесу и посебне секторске мере за угоститељство и туризам, а како би овај сектор могао да "преживи" ову календарску годину, односно, како су навели, да се сачувају радна места у 380 хотела и неколико хиљада малих предузетника.

"Стотине компанија, посебно микро, мала и средња предузећа, боре се за опстанак, а друге се суочавају са несолвентношћу. Многи су радници привремено незапослени или страхују да ускоро изгубе посао. Рачуни и фиксни трошкови закупа пристижу, као и рате кредита, а предузећа практично немају никакав приход", каже се у саопштењу ХОРЕС-а.

Додатно, због безбедности гостију и запослених, сектор угоститељства и туризма оптерећују трошкови у вези са дезинфекционим средствима и опремом коју угоститељи морају да купе.Процене овог удружења говоре да ће губитак промета у сектору угоститељства бити око 80 одсто током другог и трећег квартала ове године.

Подсећају на податак да Србија располаже са око 18.000 смештајних јединица, у 380 хотела, а да је од тог броја 9.770 смештајних јединица у Београду, Новом Саду и Нишу.На основу истраживања које је спровео ХОРЕС, у априлу ове године, укупно је, на дан 15. априла, а за период од марта до јуна ове године, отказано 1.300.000 ноћења гостију само у овим градовима.

Укупан број отказаних потврђених резервација за овај период је 2.132.000 у Србији, што предствља, према рачуници овог удружења, неостварени приход од хотелских гостију од око 230.000.000 евра.

Зато је ово удружење позвало представнике градова и општина да организују састанке са свим хотелијерима и ресторатерима на локалу како би се заједно дошло до решења за опоравак хотелијерско-угоститељског сектора у земљи.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести