Храна ће бити скупа све док има ковида

Цене произвођача производа пољопривреде и рибарства у септембру 2021. године, у односу на исти месец 2020. године, повећане су за 41,4 одсто, саопштено је  из Републичког завода за статистику.
d
Фото: Приватна архива

Посматрано по главним групама производа, у односу на исти месец претходне године, највећи утицај на раст цена забележен је у групама: кромпир (89,0 одсто), индустријско биље (55,4 одсто) и жита (43,1 одсто).

Цене произвођача производа пољопривреде и рибарства у септембру 2021. године, у односу на август 2021. године, у просеку су повећане за 6 одсто.

Посматрано по главним групама производа, у односу на претходни месец, највећи утицај на раст цена забележен је у групама: кромпир (26,3 одсто), воће (12,1 одсто), поврће (7,9 одсто) и жита (6,5 одсто).

Цене произвођача производа пољопривреде и рибарства у периоду јануар-септембар 2021. године, у односу на исти период 2020. године, у просеку су повећане за 18,5 одсто.

Посматрано по главним групама производа, у периоду јануар-септембар 2021. године у односу на исти период 2020. године,највећи утицај на раст цена забележен је у групама: воће (55,7 одсто), индустријско биље (46,1 одсто), жита (26,0 одсто) и поврће (14,5 одсто).

Раст цена хране последица су пандемије ковид-19, и докле год буде трајала епидемија, и цене хране хране – воћа, поврћа, уљарица и житарица ће ићи нагоре каже за “Дневник” аграрни аналитичар из Новог Сада Жарко Галетин.

По његовим речима; цена пшенице бележи раст и достиже историјске рекорде и докле год буде килограм пшенице ишао нагоре бележиће историјски максимум. – И друге примарне културе ,такође, бележе раст, никада до сада забележен, с тим што на те цене утицаја имају дешавање на светским тржиштима и берзанаским кретањима предочава Галетин и наводи да на цене поврћа не утичу дешавања на инотржиштима, већ да последице скупог купса, кромприара, и другог поврћа треба тражити у локалним окружењима.

На те цене утицала је клима, прецизније овога лета велика  суша, која је донела да приноси буду слабији. – Однос између понуде и потражње није био равномеран па је довео да  килорам кромпира буде близу стотину динара, а килограм купуса да се не може наћи испод 70 динара, што је незавбележено - навео је Галетин.

З. Д.

Воће поскупело 55,7 посто индустријско биље 46,1, жита 26,0 и поврће 14,5 одсто

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести