Хрватска има највећи пад промета у малопродаји у ЕУ

ЗАГРЕБ: Међу земљама ЕУ, Хрватска је у јулу забележила највећи пад промета од малопродаје на месечном нивоу, али је и на нивоу Уније забележена мања склоност према потрошњи, показала је анализа Евростата, статистичке агенције ЕУ.
supermarket
Фото: pixabay.com

Како се наводи у извешстају Евростата, у јулу је сезонски прилагођен обим промета од малопродаје у Хрватској на месечном нивоу пао за 

3,3 одсто у односу на јун, када је скочио 6,8 посто.

У групи земаља с највећим падом потрошње у јулу на месечном нивоу, Евростат је, на основу расположивих података, издвојио Немачку и Белгију, гђе је промет у малопродаји смањен за 2,2, односно 1,4 одсто.

Највећи раст промета забележила је Ирска, за 1,9 посто, а следе Словенија с 1,2 одсто, па Бугарска и Малта, са по један одсто већим прометом у малопродаји.

На нивоу ЕУ сезонски прилагођен обим промета у малопродаји у јулу је пао за 0,5 одсто у односу на јун када је према ревидираним Евростатовим проценама порастао за 1,3 одсто.

У еврозони је промет пао за 0,6 одсто, након ревидираног раста од 1,2 посто у јуну. 

Европљани су у јулу знатно мање одлазили у продавнице одеће, текстилних производа и обуће, што се одразило на пад промета у малопродаји те врсте производа за 2,5 одсто у ЕУ и за 3,2 одсто у еврозони, преноси Пословни дневник.

У ЕУ је благо порастао само промет по поштанским наруџбинама и наруџбинама путем интернета, за 0,3 одсто, показује извештај Евростата.

Промет у малопродаји моторних горива стагнирао је и у ЕУ и у еврозони.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести