Хрватска: Раст БДП-а у 2021. биће нижи него што се очекивало

ЗАГРЕБ: Хрватски министар финансија Здравко Марић изјавио је данас да ће пад бруто домаћег производа земље у овој години бити мањи од првобитних пројекција, али и да ће раст у 2021. бити нижи него што се очекивало.
hrvatska vlada, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

"За ову годину наша оригинална пројекција што се тиче пада БДП-а биће нешто побољшана. Пад би требало да буде мањи. Предвиђамо пад око 8,0 посто за 2020. За идућу годину предвиђамо раст, али нижи него што смо предвиђали, раст негде на нивоу од 5,0 посто", рекао је Марић у емисији Хрватског радија.

Подсетио је да су се од аналитичара могла чути предвиђања опоравка у облику слова В - знатан пад након кога одмах следи опоравак, преноси Индеx.

"Врло брзо је постало јасно да то овиси о разним ситуацијама јер и даље постоје негативни ризици за те пројекције поготово у здравствено-епидемиолошком делу”, навео је Марић.

Додао је да ће Хрватска премашити ниво БДП-а из 2019. за три године - средином 2023.

Марић је такође најавио да би на сутрашњој седници владе требало да буде усвојен документ економске фискалне политике.

"То ће бити ажуриране макроекономске пројекције за ову годину и за идуће три године. Као што је био случај у петом месецу кад је био ребаланс, заиста су тешке околности. У ситуацији кад немамо вакцину и даље је тешко предвиђати тај епидемиолошко-здравствени део као и неке друге ствари, добили смо најквалитетније што је могуће", рекао је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести