А ИМА И ОД ЧЕГА Ево како је амерички МУЛТИМИЛИЈАРДЕР само једним потезом уштедео на стотине милиона! Безосу ДОЛАРИ „падају на горе“

После тридесет година живота у Сијетлу, мултимилијардер Џеф Безос и његова вереница су се преселили у Мајами.
dzef bezos
Фото: Youtube Printscreen

Како преноси Гардијан, ова селидба би Безосу могла да значи 600 милиона долара уштеде у порезу.

Наиме, савезна држава Вашингтон у којој се налази Сијетл, 2022. године је повећала порез на капиталну добит од продаје акција и обвезница у вредности већој од 250 хиљада долара, на 7 одсто.

Међутим, савезна држава Флорида нема порез на капиталну добит.

Како преноси Си-Ен-Би-Си, Безос је од 1998. године зарадио милијарде долара продајући деонице компаније Амазон. Овај новац је био усмерен ка његовим филантропским подухватима али и аеронаутичкој компанији Блу Ориџин, као и његовој мега јахти која је наводно коштала 500 милиона долара.

Када је нови порез у држави Вашингтон почео да се примењује, Безос је престао да продаје деонице Амазона и није продао ни једну деоницу током целе 2022. и 2023. године, даље преноси Гардијан.

Крајем прошле године и његове селидбе у Мајами, Безос је најавио да планира да прода 50 милиона деоница до краја јануара 2025 године. Процењује се да би ова продаја, према тренутној вредности деоница, могла да вреди 8,7 милијаде долара.

Само прошле недеље Безос је продао деонице Амазона у вредности од 2 милијарде долара и уштедео 140 милиона долара услед непостојања пореза на капиталну добит на Флориди.

Процењује се да ће због ове олакшице уштедети још око 610 милиона долара у следеће две године.

Медији преносе да сама селидба у Мајами није била јефтина - Безос је потрошио 147 милиона долара на две виле у ексклузивном насељу Индијан Крик, где живе неки од најбогатијих људи у Америци.

Дневник/Телеграф Бизнис

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести