ОЛАКШИЦЕ ЗА СТРУЈУ, ГАС И ГРЕЈАЊЕ ОСТВАРИЛО 160.000 ДОМАЋИНСТАВА Започет и програм вредан 50 милиона евра

БЕОГРАД: Олакшице за струју, гас и грејање остварило је 160.000 домаћинстава, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.
gas plin
Фото: pixabay.com

Она је подсетила да грађани рационалном потрошњом енергије могу да преполове рачуне за електричну енергију током грејне сезоне и поручила да држава наставља са већим субвенционисањем мера енергетске ефикасности у домаћинствима.

"Смањење потрошње енергије не значи смањење комфора већ примењивање добрих навика којима само уз мало труда можемо остварити значајне финансијске уштеде. У прошлој грејној сезони, сваког месеца је око милион домаћинстава трошило мање енергије и остваривало попусте. Грађани су се трудили и веома сам им захвална на томе. Због тога смо ове године обезбедили веће попусте за рационалну потрошњу са којим могу чак да преполове рачуне за електричну енергију", рекла је министарка.

Како је навела, ако уштеде више од пет одсто у односу на прошлу годину, или годину пре ње, грађани могу да остваре попусте од 20 до 40 одсто.

"Ако измире обавезе на време остварују додатних пет одсто попуста, као и пет одсто попуста ако троше више у нижој тарифи, што значи да могу да преполове своје рачуне за струју ове грејне сезоне", рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је указала да се у Србији троши три до четири пута више енергије по јединици БПД-а у односу на чланице Европске уније и да држава због тога улаже значајно више средстава у енергетску санацију домаћинстава.

Фото: pixabay.com/dnevnik.rs

"Европска унија је пре више од 15 година озбиљно почела да се бави променом свести грађана и субвенционисањем програма енергетске санације у домаћинствима. Без субвенција државе у енергетско санирање стамбених јединица, кућа и станова, веома је тешко реализовати овакве програме. Захваљујући повећаном буџету и доступности средстава, повећали смо субвенције које су раније биле доста скромније", рекла је она.

Држава је у сарадњи са Светском банком започела програм у  вредности од 50 милиона евра који треба да обухвати 50.000 домаћинстава, што је двоструко више у односу на претходне три године. 

"Потписала сам уговоре са 131 јединицом локалне самоуправе док су до данас позиви за грађане расписани у 86 градова и општина. Одзив грађана је одличан а веома брзо очекујем да ће јавни позиви бити расписани и у осталим локалним самоуправама", рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је подсетила да грађани могу да добију субвенције државе у износу од 50 до 65 одсто вредности енергетске санације за замену столарије, фасаде, кровова, грејних тела, постављање соларних колектора за грејање воде као и соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе.

"Грађани се могу информисати на сајту министарства и у својим локалним самоуправама. Од ове недеље почињемо са трибинама широм Србије на којим ћемо у директном контакту са грађанима појаснити процедуре пријављивања за субвенције као и бенефите унапређења енергетске ефикасности. Најважније је да ти радови трају кратко, само два до три месеца, након којих се стварају енергетске уштеде од 30 до 40 одсто", рекла је министарка.

Она је додала да је у току расписивање јавних позива за субвенционисање стамбених и вишепородичних зграда у 16 градова и општина којим ће се енергетски санирати око 500 стамбених јединица.

Ђедовић Хандановић је рекла да држава води рачуна о социјално угроженим грађанима како би лакше измирили рачуне за електричну енергију, гас и грејање.

"Услед енергетске кризе, кроз Уредбу о енергетски угроженом купцу обезбедили смо већем броју социјално угрожених грађана, као и примаоцима увећане социјалне помоћи, да остваре попусте до 50 одсто за електричну енергију, гас или грејање. Након недавних измена Уредбе, успели смо да повећамо број грађана који добијају олакшице на рачунима за струју, гас и грејање са 75.000 на 160.000 за свега недељу дана. Такође, пензионерима са примањима мањим и у висини од 21.766,26 динара омогућили смо аутоматско остваривање попуста на рачунима за електричну енергију током грејне сезоне. Задатак и обавеза државе је да води одговорну политику и да помаже најугроженије грађане, то смо радили и то ћемо наставити да радимо још више у будућности“, рекла је министарка.

Она је нагласила да је Електропривреда Србије у потпуности спремна за зиму.

„Иако у Европи и свету траје енергетска криза, ми смо апсолутно добро снабдевени. Акумулације хидрокапацитета је ове године на највишем нивоу док на депонијама имамо више од два милиона тона угља. То значи да смо у потпуности безбедни две недеље ако би потенцијално дошло до проблема у производњи угља током зиме. ЕПС је све ремонте завршио на време док је недавно завршена ревитализација ХЕ Ђердап 1 чиме је повећан капацитет ове хидроелектране за 10 одсто што ће бити од велике важности за наш енергетски систем”, рекла је министарка.

Ђедовић Хандановић је додала да су складишта гаса на рекордно високом нивоу, да је осигурана безбедност снабдевања и да су цене горива у паду током последњих неколико недеља.

„Обезбедили смо близу 680 милиона кубних метара гаса у складиштима у Србији и Мађарској, што је историјски рекорд. Током последњих месец и по дана нисмо имали раст цена горива с обзиром да смо у дијалогу са Нафтном индустријом Србије и другим компанијама тежили да пронађемо решење како бисмо снизили цене и смањили инфлаторне притиске. И у наредном периоду  наставићемо да водимо одговорну политику и грађани могу да се осећају безбедно“, рекла је Ђедовић Хандановић.

На питање да ли је присуствовала скупу о рударству прекинутом од стране еколошких организација, министарка је одговорила да није била присутна на скупу и да је за тако важну тему као што је развој рударства у Србији неопходан дијалог и да осуђује такво понашање.

"Неопходан је дијалог о тако важним питањима као што је развој рударства у земљи са тако дугом рударском традицијом. Да сам била присутна, сигурно бих разговарала са њима јер сматрам да је дијалог неопходан док је свако друго насилно понашањенедопустиво", закључила је Ђедовић Хандановић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести